Osnovano Udruženje pacijenata obolelih od raka bubrega

 Osnovni problem u lečenju raka bubrega je taj što ovo oboljenje nema jasne simptome, već se najčešće dijagnostikuje tek kada metastazira. Godišnje od karcinoma bubrega u Srbiji oboli oko 740 pacijenata, dok od iste bolesti godišnje umre oko 308 pacijenata.

Pacijenti koji boluju od karcinoma bubrega osnovali su prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka bubrega u Srbiji sa ciljem unapređenja lečenja i kvaliteta života pacijenata koji boluju od ove bolesti, a koji u našoj zemlji nemaju mogućnost nastavka terapije kada bolest progredira,pružanja podrške obolelima, kao i podizanja svesti o značaju rane dijagnostike. 

Karcinom bubrega je treći najučestaliji karcinom genitourinarnog trakta, posle karcinoma prostate i mokraćne bešike. Jedan od osnovnih problema u lečenju karcinoma bubrega je taj što ova bolest nema jasnih simptoma i zato se vrlo čestodijagnostikuje tek u metastatskoj fazi, što značajno umanjuje perspektivu lečenja.

logoKako bi se poboljšao kvalitet života pacijenata sa uznapredovalim i/ili metastatskim karcinomom bubrežnih ćelija, jedan od prvih ciljeva udruženja je borba za dostupnost novih, savremenih opcija lečenja kojeprodužavaju preživljavanje pacijenata i omogućavaju normalno funkcionisanje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kroz saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, odnosno uključivanjem novih target terapija za drugu liniju lečenja pacijenta sa uznapredovalim i/ili metastatskim karcinomom bubrežnih ćelija na listu lekova koji se izdaju na teret RFZO-a.

Naime, u ovom trenutku se nakon nefrektomije, odnosno uklanjanja bubrega (totalne ili delimične), pacijentimasa uznapredovalim i/ili metastatskim karcinomom bubrežnih ćelija u Srbiji prepisuje terapija prvom linijom tzv. target lekova koji produžavajupreživljavanjebez progresije bolesti. Međutim, vremenom bolest progredira te je ovoj grupi pacijenata neophodan nastavak terapije lekovima iz tzv. druge linije lečenja koja omogućava nastavak normalnog funkcionisanja. Nažalost, u Srbiji nema mogućnosti za nastavak terapije drugom linijom lekova i to je ono što nedostaje u našoj kliničkoj praksi, posebno kada se ima u vidu činjenica da su čak 2/3 pacijenata koji progrediraju kandidati za nastavak terapije drugom linijom lečenja.

„Važno nam je da se na pozitivnu listu lekova RFZO-a stave novi lekovi koje možemo da koristimo nakonprve linije terapije,kada bolest progredira, kako bismo mogli normalno da funkcionišemo i živimo, s obzirom da veoma mali broj nas može da iz ličnih sredstava finansira nastavak lečenja. Uostalom, u većini zemalja u regionu poput Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Grčke i Bugarske, ova vrsta lekova je već odavno na pozitivnoj listii dostupna pacijentima sa uznapredovalim i/ili metastatskim karcinomom bubrežnih ćelija“,izjavio je predsednik Udruženja Hranislav Milin.

„Izuzetni su rezultati koji su postignuti sa prvom linijom terapije koja je pokušaj prevođenja metastatske bolesti u hroničnu bolest. Puno očekujemo od druge linije terapije, jer su čak dve trećine pacijenata kandidati upravo za nju – odlaganje progresije bolesti i produžetak života su ključ uspeha“ – istakao je prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra.

“Oboleli od raka bubrega imaju pravo na kontinuirano i optimalno lečenje sa bezbednim i efikasnim lekovima, vodeći računa o kvalitetu života tokom celog toka bolesti. Udruženje želi da skrene pažnju javnosti na potrebe ove grupe pacijenata – lakše lečenje i lakše ostvarivanje prava. Ovo je svakako način da se pomogne obolelima da žive život dostojan čoveka,  kaže dr Svetlana Salma, internista – onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Članovi Udruženja, pored obolelih od karcinoma bubrega u svim fazama bolesti, mogu biti i članovi njihove porodice, prijatelji, ali i svi oni koji su zainteresovani da se aktiviraju i pomognu pacijentima koji boluju od ove vrste karcinoma.Svi zainteresovani mogu se javiti na mejl adresu[email protected]

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.