Obnovljena spomenička celina u centru Preševa

Završeni su radovi  na rehabilitaciji spomeničke celine na Centralnom trgu u Preševu“ koje je sa 1,2 miliona dinara finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Projekat je izradio niški Zavod, a radove je izvodila SKR „Božidar Mijić“ iz Pirota.

presevo centra spomenik„Radovima su obuhvaćeni spomen-grobnica, dve spomen-biste(Abdula Krašnici i Dušan Ilić Tojaga) i spomenik sa dekorativnim reljefom koji sadrži kompoziciju autora Ilije Adžijevskog iz Skoplja sa predstavom „razvoja revolucije u ovom kraju“. Spomenička celina na centralnom gradskom trgu u Preševu podignuta je 1962. godine od strane građana opštine Preševo i posvećena je NOB-u. S obzirom na loše stanje u kome su se sami spomenici nalazili Zavod je u saradnji sa Ministarstvom odredio ovaj projekat kao prioritetan za finansiranje, a lokalna samouprava je pružila svu neophodnu pomoć u realizaciji, pojašnjavaju odgovorni projektant i nadzor, Miomir Stojanović, dia konzervator, saradnik Goran Radosavljević, dia konzervator  i Ivana Cvetković, dia konzervator

Za 2016. godinu Ministarstvo je finansiralo još jedan projekat, koji se odnosi na uređenje spomen-kosturnice u rovu Niške tvrđave, a ukupno su izdvojena sredstva u vrednosti od oko tri miliona dinara.

 

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.