četvrtak , 30 juna 2022

Novi sadržaji u Sijarinskoj Banji – SPA i Rimsko kupatilo

Sijarina SPA je  projekat na koji su u Sijarinskoj Banji koji je zaživeo nedavno samo je prvi od niza sadržaja kojim će se ova banja promovisati i kao mesto za odmor i rekreaciju.

Medveđi je Vlada Srbije namenila 74 miliona dinara kako bi, pored ostalog, obnovila Rimsko kupatilo. Ono je pre nekoliko godina nestalo pod klizištem. Sada se planira izgradnja objekta sa 12 kada koje će se puniti prirodnom termomineralnom vodom, dok će staza zdravlja biti produžena i oplemenjena raznovrsnim sadržajima.

U lokalnoj samoupravi najavljuju da će u ovom mestu rekonstruisati Kulturni centar i osnovnu školu, ali im je najznačajniji projekat infrastrukturnog povezivanja sa opštinama Topličkog okruga.

“Izgradnja 30 kilometara puta preko Radan planine preporodiće sve lokalne samouprave koje je okružuju. To je projekat koji će umnogome unaprediti turizam u ovom delu zemlje. Njegovom realizacijom biće povezane atraktivne turističke destinacije u Topličkom i Jablaničkom okrugu, a posetiocima bilo koje lokacije pružiće sadržajniji odmor, dok će putavanje među njima biti bar četiri puta brže nego danas, kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Vlada Srbije je formirala i radnu grupu koja treba da brine o razvoju ovog dela zemlje – takozvanog Radanskog klastera. Njen prvi zadatak je da saobraćajno poveže Prokuplje, Kuršumliju, Đavolju Varoš i Prolom Banju sa Sijarinskom Banjom, Medveđom, arheološkim lokalitetom Caričin grad, na teritoriji Lebana, do Leskovca kao sedišta Jablaničkog okruga. Rehabilitacioni centar „Gejzer“ u Sijarinskoj Banji ima 277, a gostima je na raspolaganju još oko 1.000 ležajeva u kategorisanom privatnom smeštaju.

Sijarinska Banja leži nad termomineralnim jezerom i ima 18 izvora koji se koriste u zdravstvene svrhe, a rastojanje između dva najudaljenija je tek oko 800 metara. Sastav zemljišta uticao je na specifične karakteristike voda koje pomažu u lečenju najrazličitijih bolesti, a posebna atrakcija je gejzer koji je nastao sondiranjem terena sredinom prošlog veka.

 

 

Takođe pročitajte

Devojke koje menjaju sve(t) u Nišu

Kancelarija za mlade Grada Niša u saradnji sa Sigurnom kućom za žene i decu žrtve …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.