Novi programi ranog otkrivanja bolesti, na listi i dijabetes i depresija

JOŠ tri programa ranog otkrivanja bolesti: kardiovaskularnih, depresije i dijabetesa, uz postojeća tri skriniga: na karcinome dojke, grlića materice i debelog creva, biće postupno uvedena ove i sledeće godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Stručne komisije već rade na protokolima novih skrininga, odnosno definišu vrste pregleda i analiza koje će se raditi u okviru ovih programa o trošku osiguranja.

„Kao i za postojeća tri, i za nove skrininge biće definisane i uzrasne grupe stanovništva koje će njima biti obuhvaćene i periodika pregleda – otkrivaju u Ministarstvu zdravlja.

Pravni osnov i dodatna pojašnjenja o nova tri programa ranog otkrivanja bolesti, sadrži predlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi uskoro trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

„Uz popravljanje uslova lečenja u smislu boljeg standarda u zdravstvenim ustanovama, i kupovine savremene dijagnostičke i terapijske opreme, prevencija je jedan od stubova zdravstvene politike koja treba da dobrinese boljem zdravlju nacije – objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Novim programima ranog otkrivanja targetirane su upravo bolesti od kojih se u Srbiji najviše oboleva: šećernu bolest ima čak 710.000 ljudi, depresiju oko 420.000, dok su kardiovaskularne bolesti i vodeći uzrok umiranja, u čak 57 odsto slučajeva.

„Procene su da 36 odsto ljudi sa dijabetesom nije svesno svog oboljenja – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. – Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koje ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na pacijente koji nemaju dijabetes i iznose 12 odsto ukupnih troškova u zdravstvu.

Endokrinolozi potvrđuju da se dijabetes kod nas u velikom broju slučajeva otkriva tek kad se pojave dve ili tri prateće komplikacije ove podmukle bolesti koja oštećuje sve organe.

„U cilju bolje kontrole dijagnostikovanog oboljenja, u domove zdravlja vraćena su savetovališta za dijabetičare, a u toku je izrada registra obolelih od dijabetesa. 

 

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.