sreda , 7 decembra 2022

Zbog ljubavi prema umetnosti autistični Mihailo je pobedio sistem

Tradicionalno, za  Svetog Savu Umetnička škola u Nišu organizuje izložbu radova svojih đaka  sapo prvi put u izložbi učestvuje i dečak sa autizmom, Mihailo Veselinović.Mihajlo je dečak zbog koga je avgusta 2017. ustala cela Srbija kad je trebalo da upiše Umetničku školu.

Zahvaljujući velikoj podršci medija, ali i ličnim angažovanjem ministra, pojedinih niških poslanika u srpskom Parlamentu, kao i načelnika školske uprave u Nišu, preskočene su birokratske prepreke i Mihailo je upisao željenu školu.

Pored toga što će ove godine izložba biti jedinstvena, zbog učešća ovog dečaka, jedinstvena možda čak i u celoj Evropi (u našoj zemlji sigurno), biće zanimljiva i zato jer su Mihailovi radovi virtuelni, u 3D projekciji. Deo njegovih radova biće izložen, zajedno sa radovima drugih đaka, u holu Umetničke škole, u nedelju 27.januara od 11 časova.

“Značaj ove izložbe je i taj što daje primer drugim roditeljima, ali i drugim školama koje pohađaju deca sa posebnim potrebama, da ne treba gubiti nadu, da se treba truditi i boriti uprkos poteškoćama, problemima na koje nailaze. Nema tog problema koji velika volja, upornost, ali i ljubav, uz obaveznu pomoć i podršku okoline, u ovom slučaju škole i čitavog obrazovnog sistema, nije moguće prevazići. Mihailo je pravi primer uspešne inkluzije našeg obrazovnog aparata, kaže njegov otac Srđan Veselinović koji je i sam prosvetni radnik.

Takođe pročitajte

Stručne tribine za radnike u sistemu socijalne zaštite

Nakon aktivnog učešća na Međunarodnom stručnom skupu „Oktobarski susreti socijalne zaštite“ u Nišu, kategorisanja u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.