NOMAD BURGER – Leskovčanin koji prodaje burgere Francuzima

„Razlika između burgera i pljeskavica je to što ovde nemamo pravo da mešamo više vrsta mesa i nemam pravo da čuvamo teleće meljano meso više od dva sata.. Ima dosta zakona oko količine masti koja može da ide u pljeskavicu…, pojašnjava nam Miloš Dimitrijević koji je iz „prestonice roštilja“ krenuo da usavršava kulinarsko umeće i sada je vlasnik uspešnog restorana „Nomad burger“ u Normandiji.

Miloš je rođen u Leskovcu gde se i školovao za kulinarskog tehničara u Srednjoj ugostiteljskoj školi. Uspešnu kuvarsku karijeru sada gradi u Normandiji.

„Nisam voleo naš sistem i mentalitet u srbiji a jos manje kada sam po prvi put otisao na odmor u Parizu kad sam imao 17 godina.Veoma me je privukla njihova kultura i otvorenost za različite kulture i različite umetnosti. Kad sam završio skolu odamh sam otišao jer sam hteo  da probam da nađem posao u kuhinji i da naučim još viče o njihovim slavnim jelima. Našao sam posao u jednoj firmi koja radi ketering na televizijskim emisijama i filmovima. Radio sam kod njih skoro 3 godina i učio njihove recepte ali i pokazivao moje koje sam učio u školi, priča nam o svojim počecima i o srećnoj okolnosti da upozna svoju buduću suprugu sa kojom se preselio u Normadiji nameran da otvori restoran ali,..

„Bilo je malo komplikovano finansijski pa sam odlučio da otvorim pokretnu kuhinju i da pravim burgere kao kod nas u Leskovcu.. Ali sam morao da prilagodim recepte njihovim ukusima. Ime nomad mi je palo na pamet zato sto sam planirao da svakog dana parkiram moj kombi(food truck) na razlicitom mestu tako da kad sam video da je ime slobodno nisam vise ni razmisljao za druga.Sto se tice restorana posle osam godina pokretne kuhinje došlo je vreme da se povećamo i da nastavimo da pravimo nive vrste burgera u strogom centru grada Caen koji je veoma stari grad i gde ima veoma puno studenta.

Miloš kaže da sam sprema meso od koga pravi specijalitete.

„Meljemo meso po narudzbini i svakih 15 dana izmišljamo neki novi hamburger i nove soseve… Mislim da sam mojim načinom spremanja sa samo svežim namernicama, svežim mesom i pekarskih lepinja i domaćim sosevima promenio način spremanja i mojih konkurenata koji su počeli da spremaju isto tako.. Pa su sve te pokretne kuhinje i mali restorani koji danas prodaju hamburgere bas sada u modi.

Ključno pitanje u ovoj priči je koliko je teško ili lako njemu kao Leskovčaninu koji je odrastao na pljeskavicama da prodaje burgere.

„Razlika između burgera i pljeskavica je to što ovde nemamo pravo da mešamo više vrsta mesa i nemam pravo da čuvamo teleće meljano meso više od dva sata.. Ima dosta zakona oko količine masti koja moze da ide u pljeskavicu.. Ne vise od 15% kod nas ima samo 5% i to pravi veliku razliku. Ljudi ovde danas gledaju da kupuju samo sezonske i lokalne namirnice.. Tako da nam je dan na karti pileci panglovani batak sa prazilukom i šargarepama koje su pržene sa kumin zacinom maslinovim uljom i semena senfa.. Sve to sa sosom od normandijskog sira camembert i preko piletine stavljamo jos jedan poznat sir Livarot, citira samo deo bogatog menija koji Miloš nudi gostima. 

Za uspeh koji je postigao zahvalan je supruzi koja mu je uvek bila podrška.

Moja supruga mi je veoma pomagla tako sto je shvatala da puno vremena provodim na poslu po 18 sati minimum a nekad i provedem ceo vikend bez spavanja kada je letnja sezona. Ona ne radi sa mnom, po zanimanju je medicinska sestra ali je uvek tu kada treba urediti enterijer.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.