Nole iz Grkinje – “Nisam trgovac, ja sam zaljubljenik!”

Na eksponatima bi mu pozavideli mnogi muzeji i privatni kolekcionari jer je bogatstvo kojim raspolaže Novica Jovančić (73) iz zaplanjskog sela Grkinja za sada neprocenjeno.

Svoj dom u zaplanjskom selu Grkinja pretvorio je u muzej i životna želja mu je da ove predmete pokloni muzeju Zaplanja, koji zasada postoji samo u mislima nekolicine zaljubljenika u kulturu i starine.

Radni vek proveo je u kulturi i novinarstvu, ali je svaki slobodan trenutak koristio da obilazi buvljake i prikuplja odbačene stvari. Ono što je nekome smeće, za njega predstavlja bogatstva, ali ne u materijalnom smislu.

“Nisam trgovac, ja sam zaljubljenik – veli Novica, kome je bolest delimično ograničila kretanje, ali mu je duh neumoran.

“Ne mogu se setiti kako je i kada sve počelo, ali se s vremenom nakupilo oko pet hiljada predmeta. Pokušao sam na osnovu svog znanja da ih klasifikujem po epohama, ali bi ipak bio potreban ozbiljan rad ljudi koji se bave starinama. Znam pouzdano da imam neke predmete iz doba neolita, a posebno sam ponosan na “grkinjski rog”, fosil star milion godina – kaže Novica, koji ne može da se seti i da nabroji sve raritete koje ima.

Zahvaljujući njemu, u ovo zaplanjsko selo stigao je i “Bonaparta”, odnosno vaza u ampir stilu koji je bio karakterističan za vreme vladavine ovog francuskog vojskovođe.

“U pitanju je ručni rad u pozlati, i mislim da je jedinstven na ovim našim prostorima – kaže Novica, i priseća se da je vazu kupio na buvljaku u Pančevu pre tridesetak godina.

“Sakupljajući ove predmete, produžavam im život, jer tako više nisu odbačeni. Sve ih očistim i nađem im mesto, iako je svaki kutak kuće već ispunjen – kaže naš sagovornik.

Novica se trudi da sačuva istoriju sela Grkinja, pa je napisao i nekoliko knjiga o njemu. Selo je nekada bilo poznato po grnčariji, i on se trudi da sačuva sve te predmete.

“Mislim da Gadžin Han zaslužuje da ima muzej gde bi deo ovih predmeta, barem oni najvredniji i najznačajniji, bio izložen. Moj trud bio bi tako dostupniji. Naravno, ne tražim nikakvu novčanu nadoknadu, jer moju ljubav niko ne može da plati – kaže Novica.

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Fiksnih 9 evra za različite proizvode i usluge. Važi i za postojeće rezervacije!

Spremite se da svoje iskustvo putovanja uzdignete do neslućenih visina uz naše neverovatno prolećno čišćenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.