Nišlije iskoristile mogućnost besplatnih dermaskopskih pregleda

U dijagnostičkom centru sa deset ordinacija na Trgu kralja Milana u Nišu, dermatolozi, stručni dermoskopisti iz Niša i Knjaževca, danas su besplatno pregledali kožu velikog broja građana iz Niša i okoline. Pregledi su organizovani  u okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ koji sprovode Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

 „U okviru besplatnih masovnih pregleda koje smo organizovali u Beogradu i Novom Sadu, a sada i Nišu, biće ukupno pregledano oko tri i po hiljade osoba. Mi naravno ne možemo pregledati sve građane Srbije, ali verujemo da na taj način utičemo na one koji ne uspeju da se pregledaju tom prilikom, da odu na pregled kod svog dermatologa i da redovno samopregledaju svoju i kožu svojih ukućana. Kada je rak kože u pitanju pokazatalji su alarmantni – melanom, najteži oblik raka kože,  jedno je od oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije, a u Srbiji broj obolelih raste na godišnjem nivou za oko 6%. Dodatno, veoma je zabrinjavajući podatak da se u našoj zemlji samo 20% melanomskih promena otkrije na vreme, a rana dijagnostika je veoma važna kada je rak kože u pitanju jer su čak i melanomske promene otkrivene u ranoj fazi u 90% slučajeva potpuno izlečive. Ovi podaci obavezali su nas da, koliko je u našoj moći, doprinesemo unapređenju mehanizama ranog otkrivanja ovog oboljenja, kao i da učinimo sve što možemo da informišemo građane o faktorima rizika i načinima prevencije.,” rekla je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i dodala da su u okviru projekta „Pregled za sve“ do sada sve državne zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zaštite u preko 40 gradova u Srbiji, dobile digitalne i ručne dermoskope, aparate neophodne za precizniju dijagnostiku raka kože.

Među tim ustanovama bili su i zavodi za zdravstvenu zaštitu radnika i studenata, domovi zdravlja, kao i Klinika za polne i kožne bolesti Kliničkog centra, iz Niša. Ovim donacijama uspeli smo da ostvarimo nacionalnu pokrivenost Srbije dermoskopima.To znači da su dermoskopski pregledi sada dostupni građanima u njihovom najbližem okruženju, ne moraju da putuju u velike gradove i da čekaju u redovima u kliničkim centrima, poput Kliniučkog centra Niš, u koje se slivaju pacijenti iz celog regiona.”

Projekat  “Pregled za sve”, sprovodi se već tri godine, a ove godine  fokus aktivnosti je na organizaciji besplatnih dermoskopskih pregleda za građane i informisanju građana o važnosti i načinima zaštite kože od negativnih efekata UV zračenja, koje je kao najvažnije faktore rizika raka kože ozvaničila Svetska zdravstvena organizacija.

Besplatni dermoskopski pregledi dali su i bližu sliku o situaciji na terenu kada je u pitanju incidence melanoma i preventivne navike građana.

Koliko su važni redovni pregledi kože u cilju prevencije ovog oboljenja, pokazuje podatak da smo u prvih nekoliko sati u okviru pregleda oko 150 pacijenata ustanovili dva melanoma i nekoliko nemelanomskih oblika raka kože. I iskustva sa prethodnih pregleda održanih u Beogradu i Novom Sadu pokazuju da oko 20% pacijenata koji dođu na besplatne preglede ima sumnjive promene na koži koje se moraju dalje pratiti. Otkrivanje melanoma na vreme konkretno znači spašavanje života jer je melanom najopasniji rak kože, koji se veoma brzo i često nezaustavljivo razvija sa tragičnim ishodom kada se ne otkrije na vreme, izjavila je doc. dr Danica Tiodorović, iz Kliničkog centra Niš, predstavnik Srbije u Međunarodnom udruženja za dermoskopiju, inače član Stručnog saveta projekta “Pregled za sve” i dodala:

“Osim besplatnih pregleda za građane i donacija dermoskopa, veoma je značajno što je akcenat u projektu „Pregled za sve“, stavljen i na edukaciju dermatologa. Besplatni, osnovni i napredni, kurs iz dermoskopije za dve godine prošlo 80% dermatovenerologa iz cele Srbije, a većina dermatovenerologa u Srbiji do tada nije imala mogućnost da dobije ovu vrstu edukacije. Edukacija iz oblasti dermoskopije za dermatologe i donacije dermoskopa, doprineli su, između ostalog, boljoj komunikaciji među dermatolozima sa ciljem razmene stručnog mišljenja i preciznije dijagnoze. Na Kliniku za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Niš, i ranije su upućivani pacijenti iz celog jugoistočnog regiona, ali sada je ta komunikacija mnogo intezivnija i na višem stručnom nivou. Kolege iz drugih zdravstvenih ustanova koje su dobile digitalne dermoskope, šalju nam elektronskim putem dermoskopske snimke promena na koži radi konsultacije, dok su dermatolozi u ustanovama koje su dobile ručne dermoskope sada u mogućnosti da prezicnije prepoznaju opasne promene na koži, te nam upućuju pacijente na vreme.  Zahvaljujući svemu tome, ali i kampanji o važnosti samopregleda i pregleda kože, utrostručio se i broj pacijenata koji se javljaju dermatolozima radi pregleda kože. Sve to zajedno doprinelo je da sada, u mnogo većoj meri nego ranije, otkrivamo melanomske promene u ranoj fazi, kada je melanom moguće  izlečiti jednostavnom hiruškom intervencijom, dok smo se ranije skoro stalno susretali sa melanomom u odmakloj fazi.”

U narednom periodu akcenat aktivnosti projekta „Pregled za sve“ usmeren je na edukaciji roditelja i dece o važnosti zaštite kože od negativnih posledica UV zračenja jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine, zato je prekomerno izlaganje i pregorevanje na suncu posebno opasno kada su u pitanju  deca.

Cilj projekta „Pregled za sve“ je promena porazne statistike kada je u pitanju pravovremeno otkrivanje raka kože u Srbiji, ali i da svaki građanin Srbije bude obavešten o načinima i značaju mera prevencije. Uloga medija je ključna da bi ove poruke stigle do svakog građanina, zato su se organizatori projekta „Pregled za sve“  zahvalili svim medijima koji su do sada pružili veliku podršku aktivnostima projekta.

Takođe pročitajte

Nove metode lečenja uroloških obolenja u aleksinačkoj Opštoj bolnici

Transuretralna resekcija (TUR) je endoskopska metoda kojom se, kroz prirodne šupljine, operišu prostata i tumori …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.