petak , 12 avgusta 2022

Niško pozorište u međunarodnoj pozorišnoj asocijaciji

Narodno pozorište u Nišu je učestvovalo u formiranju nove internacionalne pozorišne asocijacije.

U Plevenu, u Bugarskoj osnovana je međunarodna pozorišna asocijacija “7 plus”., koju čine pozorišta iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Bugarske i Srbije. Inicijator i domaćin foruma bio je dramsko-lutkarsko pozorište “Ivan Radoev”.

Sedam pozorišta iz sedam zemalja deo su nove pozorišne grupacije, koja ima za cilj otvoranje ovih kulturnih prostora za ostale članove, razmenu umetnika i autora, kao i produkciju zajedničkih projekata sa posebnim akcentom na mlade reditelje i savremenu dramaturgiju. Asocijacija je otvorena za nove članove što i simbolizuje reč plus u samom njenom nazivu.

Narodno pozorište Niš se na ovaj način otvara ka novim kulturnim prostorima, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

Biće puno pozorišnih eksperimenata i kreativnih laboratorija, objasnio je organizator dvodnevnog teatarskog foruma i direktor Plevenskog teatra Vasil Vasilev.

U osnivanju nove strukture učestvuju Vasil Vasilev, direktor Dramskog i lutkarskog pozorišta “Ivan Radoev” – Pleven, Maciej Novak – umetnički direktor Prvog poljskog profesionalnog pozorišta u Poznanu, Olga Poljevikova – šefica ruskog dramskog teatra Litvanija, Philip Loos – direktor, umetnički direktor Ruskog pozorišta u Estoniji, Tatjana Arthamonova – članica Veća likovnog teatra, Sankt Peterburg i Miljana Nenadov – direktor marketinga Narodnog pozorišta Niš

Takođe pročitajte

Beti Đorđević u Gradskoj kući uručena nagrada za životno delo

Refren pesme “Počnimo ljubav ispočetka” orio se Gradskom kućom nakon što je džez i soul …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.