četvrtak , 29 oktobra 2020

Niško pozorište u međunarodnoj pozorišnoj asocijaciji

Narodno pozorište u Nišu je učestvovalo u formiranju nove internacionalne pozorišne asocijacije.

U Plevenu, u Bugarskoj osnovana je međunarodna pozorišna asocijacija “7 plus”., koju čine pozorišta iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Bugarske i Srbije. Inicijator i domaćin foruma bio je dramsko-lutkarsko pozorište “Ivan Radoev”.

Sedam pozorišta iz sedam zemalja deo su nove pozorišne grupacije, koja ima za cilj otvoranje ovih kulturnih prostora za ostale članove, razmenu umetnika i autora, kao i produkciju zajedničkih projekata sa posebnim akcentom na mlade reditelje i savremenu dramaturgiju. Asocijacija je otvorena za nove članove što i simbolizuje reč plus u samom njenom nazivu.

Narodno pozorište Niš se na ovaj način otvara ka novim kulturnim prostorima, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

Biće puno pozorišnih eksperimenata i kreativnih laboratorija, objasnio je organizator dvodnevnog teatarskog foruma i direktor Plevenskog teatra Vasil Vasilev.

U osnivanju nove strukture učestvuju Vasil Vasilev, direktor Dramskog i lutkarskog pozorišta “Ivan Radoev” – Pleven, Maciej Novak – umetnički direktor Prvog poljskog profesionalnog pozorišta u Poznanu, Olga Poljevikova – šefica ruskog dramskog teatra Litvanija, Philip Loos – direktor, umetnički direktor Ruskog pozorišta u Estoniji, Tatjana Arthamonova – članica Veća likovnog teatra, Sankt Peterburg i Miljana Nenadov – direktor marketinga Narodnog pozorišta Niš

Takođe pročitajte

Novi izgled keja na Vlasini

Kako bi uredili svoje mesto, udruženje “Vlasinska vila” pokrenulo je akciju sređivanja keja na Vlasini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.