ponedeljak , decembar 9 2019
Početna / TRADICIJA / Nikola Đorđević-Vitez Bogojavljanskog plivanja

Nikola Đorđević-Vitez Bogojavljanskog plivanja

Dvadesetčetvorogodišnji Nikola Đorđević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, vitez je ovogodišnjeg Bogojavljanskog plivanja koje je dvanaesti put održano u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Nikola je plivao po drugi put za Časni krst. Motiv za učešće, kaže, želja je kaže da se dokaže da može da bude najbolji u ovom neobičnom takmičenju.“Svi učesnici bogojavljenskog plivanja su pobednici. Jer, nije cilj da se pobedi, čast je učestvovati. Pobedu posvećujem porodici koja me je podržala” – kaže Nikola, čiji se dve godine mlađi brat Uroš takođe takmičio.

Vitez plivanja je od Gradske opštine Medijana dobio novčanu nagradu od 30.000 dinara,časni krst, zlatni lanac, privezak u obliku krsta i lovorov venac.“Gradska opština Medijana mnogim manifestacijama čuva tradiciju, plivanje na Bogojavljenje je jedna od njih. Ponosan sam na sve učesnike, divim se njihovoj hrabrosti” – rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić i dodao: “Ove smo godine napravili izuzetak, želeli da naglasimo hrabrost naše sugrađanke Jovanke Morović i uvrstili je u spisak plivača. Veliko hvala građanima što su došli da podrže učesnike plivanja.” Svi učesnici plivanja takođe su dobili poklone od Gradske opštine Medijana – zahvalnicu za učešće, zlatni krstić, bade mantil.
Po tradiciji, na Bogojavljenje, u trci za Časni krst koji organizuje najveća niška opština učestvuje 19 plivača, od čega po jedan predstavnik Policijske uprave u Nišu, Žandarmerije i Vojske Srbije.

Ove godine napravljen je presedan, pa se za titulu viteza Časnog krsta, kao dvadeseti učesnik borila i Jovanka Morović apsolvent medicine i majka troje dece.

U Nišu je plivanje u organizaciji Gradske opštine Medijana održano uz svesrdnu pomoć Niške eparhije, Sportskog centra „Čair“, Treće brigade kopnene vojske Srbije, Odreda Žandarmerije, Uprave za vanredne situacije, Policijske uprave, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Kola srpskih sestara, Udruženja golubara „Car Konstantin“ i Odreda „Vožd Karađorđe“. Posetiocima su služeni topli napici – kuvana rakija i čaj. Neobično lepo vreme za januar privuklo je veliki broja građana pa su tribine čairskog bazena bilo popunjene do poslednjeg mesta.

Takođe pročitajte

Da li vaša koža odaje vaše godine

Starenje je neminovnost koja nas sve stiže, spremne ili ne. Način života je ono što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.