TRADICIJA – Vodice u Grkinji

Nepisano je pravilo da svaka kuća u Zaplanju za Vodice (Bogojavljanje) sprema pi(h)tije ali su u Grkinji otišli korak dalje u obeležavanju ovog velikog hrišćanskog praznika. To je prilika da se druže i nadmeću u pripremi pihtija ali i grejanju rakije.

Centralno mesto dešavanja je seoski Krst gde je ove godine paroh zaplanjski Dragan Stanković osveštao svetenu vodu. Domaćin slave je bio Miloš Stevanović a ko će biti domaćin naredne godine objaviće na Uskrs.

Meštani su pored početnog gurkanja poslušno stali u red i svako je zahvatio svetenu vodu bez koje se ne može zamisliti nijedan hrišćanski obred.

I najveći nevernici moraju priznati u „čudotvorna svojstva“ svetene vode jer se ona neće pokvariti i ustajati bez obzira koliko dugo stajala.

„Sveštenici nisu alhemičari oni su samo posrednici između Boga i naroda, kaže paroh Dragan, voda je osvećuje duhom svetim i molitvama kojima prizivamo blagoslov Duha svetog. Na današnji se dešava se još jedno veliko čudo na reci Jordan, gde je Isus rođen, reka promeni tok tako da ne ide nizvodno nego uzvodno. To je fenomen za koji nauka nema objašnjenje ali vernici znaju da je to jedan od načina da nam Bog da do znanja da je Bogojavljanje jedna sveti dan a osveštanje vode je sveti čin, kaže paroh i dodaje da sveta voda ima moć da nam okrepi duh ali i da nas izleči od fizičke boli.

Da bi bila delotvorna mora se postiti najmanje tri dana pa tek onda konzumirati pre jela, ukazuje paroh.

Bogojavljanje ili Vodice, kako se ovaj praznika naziva u ovim krajevima, ne može se zamisliti bez pitija. Gorica Cvetanović kaže da je pokojna svekrva Kosana naučila kako da ih kuva i da će ona tradiciju preneti svojoj snaji.

„Potrebno je vreme i strpljenje i naravno ljubav da se spremi ovaj specijalitet. Može se kuvati od svinjskih ili telećih nogica a najbolje se kada se kombinuje. Ne treba preterivati sa belim lukom i trebaju se pojesti najduže za tri dana, otkriva nam Gorica koja se nadmetala u takmičenju za najbolje pitije i osvojila treću nagradu.

Prvi je bio Slobodan Mitić ali nam je priznao da nije on kuvao pitije već njegova snaja Mirjana koja nije mogla da dođe.

Al sam zato zasluženo osvojio prvo mestu u grejanju rakije, pohvalio nam se Slobodan. Zoran Jovanović je bio drugi u ovom nadmetanju a Miloš Đorđević treći.

Svim nagrađenima je predsednica Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković uručila skromne nagrade. Ona i predsednik opštine Saša Đorđević pohvalili su meštane Grkinje koji već 20 godina čuvaju ovu tradiciju.

 

Takođe pročitajte

Dan španske arhitekture u Nišu

Eu info point u Nišu, poziva vas na Dane španske arhitekture u Nišu koje 17. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.