Nebojša Stamenović i Vlastimir Nikolić

Nepoznata azijska lepotica naselila Vidrište

Biljka koju su Nebojša Stamenović i Vlastimir Nikolić pre četiri meseca pronašli na izvoru tople vode u banji Vidrište potiče iz jugoistočne Azije.

Biljku su determinisali Alfredo Rejes i dani Pelagati i latinski naziv joj je Hydrophilia corymbosa a kako će joj biti srpsko ime još uvek se ne zna. Nepoznanica je i kako je ova biljka iz daleke Azije dospela u okolinu Niša.

This slideshow requires JavaScript.

Zaljubljenici u prirodu i poznavaoci bilja Nebojša i Vlastimir, poznati kao Neša Travka i Vlasta Кalač slučajno su pronašli ovu biljku i bilo im je čudno što je do sada nisu susretali. Кako su “Novosti” već pisale odmah su uključili Zavod za zaštitu prirode i Prirodno matematički fakultet ali i botaničare iz cele Evrope. Posebno su bili aktivni u FB grupi European plants and their habitats. Njihova upornost se isplatila jer su konačno dobili i validan odgovor.

Biljka se koristi za akvarijume pa je moguće da je neko nekada čistio svoj akvarijum i bacio otpad u ovaj izvor i ona se tako razmnožila. Ova teorija ipak zvuči naučnofantastično ali mi drugog pojašnjenja za sada nema. Zaštićena je gde god da se gaji i traži dosta kalijuma. Zašto u Vidrištu? Godi joj toplota jer je u pitanju izvor tople vode a ima i kalijuma jer kupači u banji koriste sapun, smatraju Nebojša i Vlastimir koji smatraju da ovaj raritet mora biti i kod nas zaštićen.

Nisu nam poznata njena lekovita svojstva ali ako reguliše mikroklimu po akvarijumima sigurno je dobra. Nije pametno mnogo hvaliti njenu lekovitost pre nego što se zaštiti jer će je bespomučno čupati, kažu naši sagovornici.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.