Dok Tok

Akne i kako se sa njima boriti?

Akne su hronično upalno oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde).

Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice. Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, međutim, može se desiti i u odraslom dobu. Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde, začepljenje izvodnog kanala keratinskim čepom i prisustvo bakterije Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) deluju sinergistički i pospešuju nastanak bubuljica.

Najčešće se javljaju na licu, grudima, leđima i ramenima i postoji više formi: acnae comedonica, acnae papulopustulosa, acnae nodulocystica, acnae conglobata. Koje god da su u pitanju, zahtevaju lečenje od strane dermatologa. Standardna terapija može biti opšta ili lokalna, u zavisnosti od težine akni. Obuhvata čitav spektar lekova, od antibiotika do retinoida – derivate vitamina A. Neki od njih nose rizike i moraju se uzimati pažljivo, poželjno tokom meseci kada nema previse sunca, tako da ako imate problem sa aknama – naredni period je idealan da pružite svojoj koži adekvatan tretman. Takođe, u komercijalnog upotrebi je mnoštvo dermokozmetskih preparata napravljenih specijalno da zadovolje potrebe kože sklone aknama i nepravilnostima.

S druge strane, period borbe protiv COVID-19 koji je iza nas i pred nama napravio je nov populacioni problem – akne nastale usled nošenja maski. Zaštitne maske su uglavnom izrađene od materijala koji nisu prirodni, usled prijanjanja maske za lice stvara se anaerobna sredina i sve prirodne izlučevine iz nosa i usta se lepe za istu – idealna situacija za stvaranje bubuljica. Čak iako niste skloni i niste ih imali pre, šanse da Vam se stvore u ovakvoj situaciji su velike.

Kada su akne u pitanju, glavna preporuka kao zlatni standard je javiti se dermatologu koji će doneti odluku koja je terapija najbolja za Vas i koji će Vam pomoći u odabiru konkretnog preparata za negu vaše kože.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti dr Aleksandru Radosavljev ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

Piše: dr Aleksandra Radosavljević, Lekar opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije

Takođe pročitajte

Filmska revija “Euro Fest for Kids” od 4. do 7. februara u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu

Prva filmska revija Euro Fest for Kids u organizaciji Mreže bioskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, …

Jedan komentar

  1. Akne treba ozbiljno shvatiti ukoliko ne zelite da vam naprave oziljke pa morate na nano kliniku Brant da ih se resite kao moja supruga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.