Nastavak snimanja filma „Vrati se, Zone“ na Vlasinskom jezeru

Nakon dve godine pauze može se očekivati nastavaka snimanja filma Juga Radivojevića „Vrati se, Zone“ po motivima priče Stevana Sremca . Jedan deo scenografije, Hadži Zamfirov vidikovac, napravljen je na obali Vlasinskog jezera.

 

VLASINA mane i zone 1 1507 2014Detalji oko nastavka snimanja znaće se za dva dana kada je zakazana konferencija na kojoj će govoriti  reditelj filma Jug Radovojević, producent Miroslav Mitić, kao i deo glumačke ekipe koju čine Brankica Sebastijanović (Zone), Milan Vasić(Mane), Milan Kalinić, Marina Ćosić, Ivan Bekjarev, Marija Stokić, Dragan Vujić Vujke, Dušan Matejić, Nikola Stošić, Ljijana Dragutinović…

Pored Surdulice, na čijoj teritoriji se nalazi Vlasinsko jezero, prijatelji filma su i gradovi Niš, Pirot, Valjevo, Vranje, Novi Pazar, Senta i Beograd. Podršku daje i koproducentska kuća Cinnamon produkcija i koproducent Ivica Vidanović, kao i izvrsni producent Dragan Ivanović.

Za sada je izvesna i glumačka podela i ona izgleda ovako:_IVN3551

Milan Vasić  – Mane, Brankica Sebastijanović – Zona, Iva Stefanović – Neda, Ljiljana Dragutinović – Jevda, Dušan Matejić – Kote, Aleksandar Ristoski – Pote, Nikola Ristanovski – Hadži Zamfir,  Milan Lane Gutović – Jordan, Tanja Bošković – Popadija Sida, Nela Mihailović –  Taska,Rada Đuričin – Kaliopa, Isidora Rajković – Uranija, Petar Pjer Rajković -Božijak, Gorica Popović – Persa, Marija Stokić – Gena, Marina Ćosić – Kalina, Milan Kalinić – Lepi Perica, Zoran Karajić – Ilija, Igor Damnjanović  -Vranoje, Matea Milosavljević -Milka, Jelena Puzić  – Zlatica, Goran Jeftić – Tajanstveni gospodin, Ljiljana Stjepanović – Doka, Branko Đurić  – Pop Boža, Nikola Stošić – Manulać, Dragan Marjanović – Gazda Trajče, Stefan Jovanović  – Mare Mrav, Jovana Stipić – Kostadinka, Dragan Vujić Vujke – Mihailo, Dragana Mićalović  – Dika, Milica Majkić  – Šana, Sementa Rajhard–Done, Katarina Tričković – Juca, Miki Krstović – Kralj Petar,Aleksandar Vučković  – Princ Đorđe, Ivan Denić – Mangup 2 i Ivan Bekjarev  – Stratimir.

IMG_3790Život je bajka! Ljubav između Zone Zamfirove, čorbadžijske ćerke, i kujundžije Maneta posle niza peripetija pobedila je klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. A posle svadbe – stišaše se ogovaranja, a Zona i Mane uživaju u svom braku ispunjenom ljubavlju i strašću. Ali… Čaršija, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone, lepše i srećnije nego ikada, i Maneta, koji uživa u čarima braka sa voljenom ženom istovremeno svojim talentom i radom od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Ljubomora i zavist, podgrejane čaršijskim ogovaranjima, stavljaju na iskušenje Zonin i Manetov dotad savršen brak. Kao u bajci, protagonisti se suočavaju sa nizom prepreka koje moraju da savladaju i antagonistima koje moraju da pobede da bi ostvarili svoje emocionalne i materijalne ciljeve, a oni se čas dopunjuju čas sukobljavaju dovodeći naše junake u niz dramatičnih situacija sa neizvesnim raspletom.IMG_3795

Nepisano pravilo da je najčešće lakše sklopiti nego sačuvati brak i učiniti ga oazom harmonije i ljubavi dve idealne polovine dobija još jednu potvrdu, a naši junaci moraju da prave izbore i deluju u skladu sa njima, polako sazrevajući i učeći da prepoznaju prioritete i biraju puteve koji će ih dovesti do željenog cilja. Dramatični razvoj situacije, isprepletane doživljajima ostalih likova, unosi elemente komedije u ovu romantičnu, melodramsku priču s početka 20. veka.

Zona Zamfirova, kći, po ugledu i bogatstvu čuvenog, hadži-Zamfira, posle niza peripetija, udade se za kujundžiju Maneta i tako ljubav pobedi klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. Šta je bilo posle – tema je nastavka najgledanijeg domaćeg filma, čija je radnja smeštena u stari Niš i Beograd 1905- 1908. godine. Ljubomora i zavist, uz sitne pakosti i ogovaranja, kao i sukobljavanje emocionalnih i materijalnih ciljeva, stavljaju na iskušenje dotad savršen Zonin i Manetov brak, a dramatični razvoj situacije, isprepletane doživljajima ostalih likova, unosi elemente komedije u ovu romantičnu, melodramsku priču s početka 20. veka.

IMG_3802„Vrati se, Zone“ je priča o dvoje mladih koji se, savladavši sve klasne, socijalne i patrijarhalne prepreke, nalaze na početku braka i formiranja stabilne porodice. Nepisano pravilo da je najčešće lakše sklopiti nego sačuvati brak i učiniti ga oazom harmonije i ljubavi dve idealne polovine, dobija još jednu potvrdu, a naši junaci moraju da prave izbore i deluju u skladu sa njima, polako sazrevajući, učeći da prepoznaju prioritete i birajući puteve koji će ih dovesti do ostvarenja i harmonije materijalnih i emocionalnih ciljeva. 1905. godine u patrijarhalni Niš sa evropskim uticajem stižu i promene prema kojima svako od protagonista zauzima različit stav.

Čaršija, stalno otvorenih očiju i ušiju i glasa koji se brzo raznosi i daleko stiže, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone i Maneta, koji uživaju u svojoj ljubavi i strasti. Ona je lepša i srećnija nego ikada, „svetli se kao Sveta Bogorodica Trojeručica“, u braku voljena i mažena, a udata za najperspektivnijeg čoveka u čaršiji. Mane uživa u čarima braka sa voljenom ženom, istovremeno, svojim talentom i radom, od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Stalno se usavršava i izučava nove juvelirske tehnike koje primenjuje na izuzetnoj ogrlici koju radi za Zonu, a koja je simbol njegove ljubavi prema Zoni. Zona brine o kući i Manetu, a uz drugaricu Genu, sada udatu za engleskog lorda, prati i modne trendove u skladu sa evropskim modernim tokovima. Mane ima novi materijalni cilj, postavljen zahtevom jednog tajanstvenog čoveka, izaslanika kralja Petra Karađorđevića, koji mu donosi dijamant da mu da pravi sjaj. Uspešno obavljen zadatak mogao bi da mu donese titulu zvaničnog kraljevog juvelira. Sve to i više je nego dovoljno da izazove zavist i ljubomoru.IMG_3789

Ljubomora, zavist, spletke, osnovni pokretači zapleta, počinju da narušavaju skoro savršenu harmoniju Zoninog i Manetovog braka, jer toj harmoniji nedostaje samo jedno – nema dece. Zona je naizgled potpuno zadovljna svojim životom ne odajući utisak da joj smeta što i posle dve godine braka nema decu, pa čaršija donosi zaključak da ih ona i ne želi. Duboko u sebi, pokušavajući da to sakrije od svih, Zona čezne za detetom i njena najveća muka je što nikako da ostane trudna uz zabrinutost da je nerotkinja._IVN3431

Problem nastaje kad to počne ozbiljno da brine celu čaršiju, a posebno tetku Doku, dodatno podstaknutu čaršijskim ogovaranjima. Ona na svoj način pokušava da„ujduriše“ tu stvar, čak i jadnog popa, koji se nje iskreno boji, pod pretnjom uvlači u svoj “indžilirski plan”. Zona, gorda i ponosna, pod maskom savršeno srećne žene od svih krijući svoju najveću muku, lako upada u zamke svoje nekadašnje suparnice Kaline, koja se, iako sada udata žena i majka, još uvek nada da može osvojiti Maneta. Inicijalni zaplet između Zone i Maneta nastaje kad Zona posumnja u Manetovu vernost. Zonin izbor da, podstaknuta svojom ljubomorom i čaršijskim ogovaranjima, uđe sa Kalinom u otvoreni sukob koji kulminira tučom usred čaršije, dovodi do problema u Zoninom i Manetovom odnosu i dotad srećnom braku. Mane je rastrzan između privatnih i poslovnih problema, što se odražava na oba plana.

NIS zone 1307 2014Protagonisti se suočavaju sa nizom prepreka koje moraju da savladaju i antagonistima koje moraju da pobede da bi ostvarili svoje emocionalne i materijalne ciljeve, a oni se čas dopunjuju, čas sukobljavaju dovodeći naše junake u niz dramatičnih situacija sa neizvesnim raspletom. Kad se nešto zakuvava, svaka iskra doprinosi ključanju, a ima mnogo likova koji potpiruju ili smiruju vatru ili, prosto, na svoj način, poput „mirođije,“ začine ono što se kuva – Kalina, Doka, Taska, Jevda, hadži Zamfir, Tašana, tetke Uranija i Kaliopa, pop Boža i popadija Sida (u Niš došli iz Vojvodine), Kote (sada oženjen Kalinom), Pote, hadži Jordan, Persa, Manulać (poslat u Grac na „visoke čkole“ kao smetenjak koji ne može da zaboravi Zonu, a u Niš se vraća sa potpunom transformacijom), izmećarka Neda, Lepi Perica, Gena, pop Boža, popadija Sida, Mare Mrav, Juca, beogradski juvelir Vranoje, Tajanstveni Gospodin, kralj Petar Karađorđević, princ Đorđe Karađorđević, turski izaslanik ministar spoljnih poslova Ahmet Tevfik paša, novinar Stratimir, vlasnik „Trgovačke kasine“ gazda Trajče, Božjak, Zonina sestra Kostadinka i zet Mihailo, niški trgovci i zanatlije i još mnogo živopisnih likova, koji su, svako na svoj način, upleteni i u Zoninu i Manetovu priču.IMG_3793

Naravno, čaršija je vazda tu da pomogne da se stvari zakomplikuju do neslućenih granica. Zona napušta Maneta i vraća se u hadži-Zamfirovu kuću, čime od čaršije ponovo dobija epitet „pobegulja“. Zaplet kulminira Zoninim odlaskom u Beograd kod sestre Kostadinke u trenutku kad je Manetu ukradena ogrlica sa dijamantom. Zona u Beogradu upoznaje jednu drugačiju kulturu, poglede na život i običaje, u mnogome različite od njenog patrijarhalnog Niša.

Ona tamo ne nalazi svoju sreću, ali spoznaje svoj put do nje, odlučna da sačuva svoj brak i porodicu. U Niš se vraća sa svojom ogrlicom, zajedno sa svojim mužem – zvaničnim kraljevim juvelirom Manetom, a epilog ove priče je krštenje Zoninog i Manetovog deteta.

 

 

Takođe pročitajte

Međunarodna Grafička radionica u Sićevu zvanično počela sa radom

U ponedeljak, 3. juna u zgradi Likovne kolonije, zvanično je krenula sa radom Međunarodna Grafička …

2 komentari

  1. Platite ljude kojima ste dužni već dve godine !!!

  2. Jak vam producent …..,dužan i Bogu i narodu . Platite stare dugove pa snimajte film .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.