„Letnji dan u Pločniku“

Na pitanja kako se meri vreme pomoću sunčanog, a kako pomoću vodenog sata, koliko se sunčani sat iz doba neolita razlikuje od današnjeg, ali i mnoga druga, zainteresovanim posetiocima, u okviru „Letnjeg dana u neolitu“, odgovore su dali domaćin, arheolog u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković, ali i njeni gosti iz Niša, Šapca i Pančeva.

13901406_10210138235476191_3127973561234545632_n PLOCNIKPosetioci su imali priliku da čuju predavanje i učestvuju u radionici „Sunčani sat u neolitu“, koji su pripremile nastavnica matematike prokupačke Tehničke škole „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Julka Kuzmanović Cvetković. One su govorile  o tome zašto je trigonometrija važna za precizan sunčani sat, objasniti i pokazati kako se on pravi.
Realizator dela programa pod nazivom „3D udžbenik u Šapcu“ Tatjana Marković Topalović iz Centra za stručno usavršavanje u Šapcu, biće gost ovog „Letnjeg dana u neolitu“.
„Neolitski zlatni presek“, radionicu i takmičenje, pripremili su nastavnica biologije Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Niša Irena Petrović Kostić, nastavnica matematike Tehničke škole „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Julka Kuzmanović Cvetković. One su govorile o tome šta je zlatni presek, a šta logaritamska spirala i kako je nacrtati.

Zanimljivu potragu u Pločniku kroz interaktivnu igru organizovaće Nada Stojičević iz ETŠ „Nikola Tesla“ iz Pančeva.
Interesantnu priču o astronomskim i astrofizičkim karakteristiDSC_4548kama nekih zanimljivih objekata u svemiru, kao i o verovanjima koja su vezana za ove objekte u kulturama drevnih naroda, kroz predavanje „Mitovi i zvezde“ ispričala je prof. dr Dragan Gajić, departman za fiziku PMF u Nišu.
„Letnji dan u neolitu“ završen je astronomskim posmatranjem neba teleskopom, a realizator ovog dela programa bilo je Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša.
Organizaciju ovakvog dana na daleko poznatom i u svetu, arheološkom nalazištu Pločnik, pomogli su Opština Prokuplje, A.D. „Planinka“ iz Kuršumlije, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš.

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.