subota , 27 februara 2021

Najbolje sa “Kanskog festivala” – Izložba filmskih plakata u Galeriji NKC

Plakat filma “Otac na službenom putu” Emira Kusturice koji je između ostalog bio i dobitnik Zlatne palme 1985. godine ali  i plakate filmova koji su nagrađeni na festivalu u Kanu posetioci će moći da pogledaju do 25. sepembra u Galeriji Niškog kulturnog centra na izložbi „Zlatne palme” do 25. septembra.

Postavka je na repertoaru NKC-a od 14. septembra, a pred publikom će još desetak dana biti plakati nagrađenih filmova na Kanskom festivalu, koja se dodeljuje od 1955. godine.

Legendarni Kosta Gavras sa “Nestalim”, Vim Venders sa “Pariz, Teksasom”, Mihael Haneke sa filmom “Ljubav”, Roman Polanski sa “Pijanistom”, kao i Dejvid Linč sa “Divljima u srcu” – posteri su filmova koji su već na izložbi u NKC-u, kaže filmski kritičar Dabić.

Za područje bivše Jugoslavije kao najznačajniju godinu Dejan Dabić izdvaja 1985. godinu, i plakat filma “Otac na službenom putu” u režiji Emira Kusturice, koji je iste godine dobio Zlatnu palmu u Kanu.

This slideshow requires JavaScript.

Žirijem je predsedavao Miloš Forman čime je, prema rečima Dabića, nagrada još više dobila na težini, a istovremeno je i najvažnija nagrada jednom dugometražnom igranom filmu u istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

Filmski plakati koji su pred nama svedoče o najvažnijim laureatima filmskog festivala u Kanu koji je, uz Veneciju i Berlin, najvažniji svetski filmski festival koji je po ekskluzivnosti filmova ne samo u glavnom takmičarskom programu, možda čak i najznačajniji plakati sa ove izložbe obuhvataju remek-dela iz različitih perioda u istoriji kinematografije – dodaje Dabić.

Objašnjava da je istorija filmskog plakata istovremeno i istorija filmske umetnosti i da se rođenje kinematografije vezuje za projekciju Braće Limijer, 28. decembra 1895. godine propraćeno je plakatima vezanim za “Polivenog polivača”.

Dizajnerski standardi prvih filmskih plakata bili su, u velikoj meri, na tragu starije, pozorišne umetnosti. Trebalo je da prođe mnogo vremena, da bi se filmski plakat izborio za svoju samosvojnost – dodaje Dabić.

Plakati koji će biti još desetak dana na izložbi vlasništvo su privatne kolekcije Nebojše Bošnjaka, kažu iz NKC-a.

Takođe pročitajte

Maturski rad o kome se priča – život i shvatanje života u poeziji Đorđa Balaševića

“Đorđu Balaševiću u čast neću postavljati njegove pesme. Postaviću maturski rad moje učenice Minje Milčić. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.