Podrška LGBT pravima je podrška pravima svih ljudi

Povodom početka beogradske Nedelje ponosa, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je posetio Prajd info centar u Beogradu.

Iako se događaji ove godine, usled pandemije COVID-19, dešavaju online, ambasador Fabrici je istakao da je veoma važno podržavati LGBT prava, i to ne samo tokom Prajda već tokom cele godine.

“Nedelja ponosa i srodni događaji značajni su jer šalju poruku da svi građani, bez razlike, imaju ista prava i slobode, uključujući pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja,” izjavio je ambasador Fabrici.

Ove godine se navršava i 10 godina od održavanja prve Nedelje ponosa u Srbiji. Tim povodom, Fabrici se osvrnuo i na ono što je urađeno na polju zaštite i unapređenja prava LGBTI zajednice u tom periodu.

“Srbija je učinila nekoliko koraka u pravom smeru kada je reč o poštovanju prava LGBTI osoba, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Strategija za borbu protiv diskriminacije još uvek nedostaje, napadi na LGBTI osobe i dalje se događaju, ponekad bez odgovarajuće istrage, a u nekim slučajevima čak i bez ikakvog postupanja, što je neprihvatljivo,” nagrasio je Fabrici.

U razgovoru sa aktivistima, razmotren je položaj i specifične potrebe koje LGBT udruženja imaju u Srbiji. Istaknuto je pitanje bezbednosti, ali i pitanja uslovara rada i održivosti usled ekonomske krize i pandemije COVID-19, koji utiču na sve aspekte organizovanja i delovanja.

“Važno je nastaviti s naporima na stvaranju društva u kojem će svi ljudi, bez obzira na njihove razlike i specifičnosti, živeti slobodno i sigurno. EU ne daje samo političku podršku borbi za LGBTI prava, već takođe sprovodi i projekat usmeren na borbu protiv nasilja i diskriminacije LGBTI osoba. Podrška LGBTI pravima je podrška pravima svih ljudi”, zaključio je ambasador Fabrici.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.