Piti Peta Hofen show Foto: Ivan Jovanovic

Nagrađene predstave Nišville Jazz Tetarskog festivala

Žiri Nišville jazz TEATARSKOG festivala 2021. koji je radio u sastavu Franko Ungaro (Italija) teatrolog i pisac, Aleksandra Glovacki (Srbija) dramaturškinja i pozorišna kritičarka i Ana Tasić (Srbija) teatrološkinja i pozorišna kritičarka doneli su odluku da nagradu za najbolju predstavu u celini dobija „Bread dolls/Lutke hleb“ Mediteranske glumačke akademije Leće (Italija).

Mediteranske glumačke akademije Leće dobila je glasove žirija, dok nagradu za najbolje korišćenu muziku dobija „Blues for alto sax/ Bluz za alt saksofon“ u nezavisnoj produkciji umetnika iz Tirane (Albanija).

Obrazloženje žirija

Članovi žirija cene hrabrost, osećaj i inteligenciju umetničke direktorke i selektorke Maje Matić što je u skladu sa misijom Nišvil Jazz Teatarskog Festivala 2021 data prilika, pre svega mladim i nezavisnim grupama da predlože inovativne predstave, koje se zasnivaju na odnosima između muzike, pevanja i drugih izražajnih jezika, odnosno pozorišta, plesa i vizuelnog.

U teškom i rizičnom trenutku, poput pandemije, ali i velikih budžetskih rezova, velika je zasluga Festivala i Maje Matić što su umetnički program usredsredili na tri osnovna aspekta:

-Međunarodna dimenzija festivala kao izraz multikulturalne perspektive i vizije
-Poređenje različitih umetničkih praksi i kultura, stavljajući u središte ulogu muzičkog jezika
-Interakcija umetnika sa prostorima i lokacijama izvođenja koja su dodala lepotu zanimljivim umetničkim predlozima u srećno ostvarenoj zajednici između umetničkih jezika i pejzaža, između istorijskog nasleđa grada i jezika savremenosti

U skladu sa ovim pretpostavkama, žiri je odlučio da Nagradu za najbolju predstavu dodeli “Bread dolls / Hleb lutke” Mediteranske glumačke akademije u Lecceu (Italija) jer je pet glumica (Carmen Ines Tarantino, Benedetta Pati, Giulia Piccinni, Antonella Sabetta, Angelica Dipace) u režiji Tonio De Nitto zadivilo kolektivnu maštu publike, pričajući priče koje pripadaju sećanju svakog od nas. Žiri je cenio koncept performansa koji na originalan način meša verbalni, fizički i pevački jezik, sve u službi rituala, pripreme hleba, koji nas vraća na drevne zvukove i geste koji su univerzalni i uvek blizu nas.

Specijalna nagrada za povezivanje muzičkog jezika i pozorišta dodeljena je predstavi “Blues for alto sax / Blues za alto saksofon” sa albanskim izvođačem Hulianom Briskuom i rediteljem Adonisom Filipijem, pozorišnoj predstavi u potpunosti usredsređenoj na temu muzike gde ljubav prema muzici postaje hrana za dušu .

Štaviše, žiri želi da posebno istakne originalnu muziku Stanislava Genadijeva u plesnoj predstavi “Love Cage” i talentovane izvođače francuske LPM kompanije sposobne, kao retko ko, da publiku uključe svojom energijom i izražajnim veštinama.

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.