Muzej uspomena-Građani i Mladi ambasadori u akciji

Mladi ambasadori realizuju projekat „140 godina slobode – muzej uspomena“ pokretanjem akcije na koju pozivaju sve sugrađane Niša.

Akcija prikupljanja materijala odnosi se na onaj koji je obeležio duh Niša od stičanja nezavisnosti, 1878. godine do danas. Pozivamo da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju Mladim ambasadorima kako bi napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti.

Želja organizatora je da ovim projektom sačuvaju od zaborava obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze.

Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta. Mogu poslati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju… od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.

Materijal se može poslati popunjavanjem formulara na linku https://goo.gl/hCHQR7

Od pristiglog materijala Mladi ambasadori će odabrati selekciju koja će tematski i hronološki biti predstavljena na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Mladi ambasadori  ovom prilikom žele da sa sugrađanima sačuvaju ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažu kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas koji prepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.

Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu nam se obratiti na mejl [email protected]

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.