Muško „slatko od smokava“

Ono što je nama kontinentalcima jabuka to je mediteranskim narodima smokva (Ficus carica)  ali srećom „primila“ se i na naše podneblje pa su u ovo doba godine pijace solidno snabdevene ukusnom i lekovitom voćkom. smokveCena je od 90 do 100 dinara po kilogramu a naš čitalac i poznati muzičar Miodrag Kostić Trša iz Niša prenosi nam isprobani recept za slatko od smokava.

Smokva se smatra simbolom života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti. Postoji verovanje da uz pomoć smokve žena može začarati svog ljubavnika.

Da li ima isto dejstvo ako je u te svrhe upotrebi muškarac nije još utvrđeno ali muško slatko, od bilo kog voća, sigurno ne treba odbiti.

Za kilogram smokvi ide standardno kilogram šećera. U 300 ml vode se stavi kilogram šećera i kuva se dok se ne dobije sirup a zatim se dodaju smokve bez drškica.slatko smokve priprema
„Smokve bi trebalo da budu zrele i ne mnogo tvrde.  Ja ih inače ne ljuštim. Kuvati na jakoj vatri i skidati penu a pred kraj termičke obrade ubaciti par kolutova limuna i kesicu vanilinog šećera. Posudu sa smokvama prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Sutradan, ako slatko nije dovoljno gusto opet vratit na vatru do poželjne gustine. Stavljati u tegle kada se ohladi i zatvoriti novim metalnim poklopcima, preporučuje Miodrag.
Smokva je bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže kao i suve smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.

slatko smokveSadrži i triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 gr sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokava sadrži trostruko više ovog minerala.
A magnezijum je jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma voćka izbora za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.
Smokva sadrži do 80% vode i blizu 60% prirodnog šećera koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66% šećera.
U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.slatko smokve tegle

Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokava priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve. Zbog toga što su dobar izvor kalijuma koriste se i u snižavanju povišenog krvnog pritiska. I na kraju, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.