Ono što je nama kontinentalcima jabuka to je mediteranskim narodima smokva (Ficus carica) ali srećom “primila” se i na naše podneblje pa su u ovo doba godine pijace solidno snabdevene ukusnom i lekovitom voćkom. Cena je od 90 do 100 dinara po kilogramu a naš čitalac i poznati muzičar Miodrag Kostić Trša iz Niša prenosi nam isprobani recept za slatko od smokava.
Smokva se smatra simbolom života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti. Postoji verovanje da uz pomoć smokve žena može začarati svog ljubavnika.
Da li ima isto dejstvo ako je u te svrhe upotrebi muškarac nije još utvrđeno ali muško slatko, od bilo kog voća, sigurno ne treba odbiti.

Sadrži i triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 gr sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokava sadrži trostruko više ovog minerala.
A magnezijum je jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma voćka izbora za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.
Smokva sadrži do 80% vode i blizu 60% prirodnog šećera koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66% šećera.
U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.
Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokava priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve. Zbog toga što su dobar izvor kalijuma koriste se i u snižavanju povišenog krvnog pritiska. I na kraju, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.