Teglice pune ljubavi i crvenog šumskog blaga

Slatko od šumskih jagoda mnogi smatraju „caricom“ među slatkima jer je dovoljno  samo otvoriti teglicu pa da cela kuća zamiriše na savršenstvo. Sezona šumskih jagoda je počela a u okviru socijalnog preduzeća „Radanska ruža“ iz Lebana, u kome rade osobe sa invaliditetom, već su krenule prve isporuke.

sumske jagode slatkoVredne domaćice, njih šestoro, predvođene Slobodankom Pavlović svake večeri po 10 kilograma ovog voća prerade u tradicionalni proizvod. Slatko, to nije samo desert, to je dobrodošlica i nostalgija, to je sve ono što nas podseća na drage osobe koje su nam sa puno ljubavi kuvale slatka, počev od šumskih jagoda pa do dunja, kasno u jesen.

sumske jagode slatko skuvano„Trenutno proizvodimo slatko od divljih jagoda, a kasnije biće i slatko od divljih ruža. Cena je promotivna, tek 390 dinara za teglicu od 250 grama. Za svaki domaći proizvod potrebno je znanje, kvalitetna sirovina ali i puno ljubavi. Svaka jagodica prođe kroz naše ruke. Moramo biti nežne jer su veoma osetljive. Sve što stigne iz šume mora se istog dana preraditi, kaže Slobodanka koja nam delimično otkriva i recept za kao rubin crveno blago.

sumske jagode ubrane„Na kilogram voća dodaje se kilogram šećera, što je mera za svako slatko. A što se ove boje tiče, to je naša mala tajna, moramo je sačuvati. ali  ništa nije veštačko.

sumske jagode slatko teglaInače, ovo udrzenje realizuje projekat javnih radova za OSI  „Zaštita životne sredine kroz reciklažu tekstilnih proizvoda „. U projekat su uključeni učenici osnovne škole koji svoje stare odevne predmete donose u radionicu gde ih žene recikliraju i tkaju nove predmete, tapiserije, nadstoljnjake, ukrase, prostirke…

„Deca uče o reciklaži kroz igru, lepe aplikacije od tkanina na izatkane motive.U ovom projektu se igram a kroz proizvodnju slatka pokušavamo da zaradimo, iskrena je Slobodanka.

kontakt 062 153 1967

https://www.facebook.com/Udruzenje-Zena-Ruza-1041333015900899/?surface=rese

Takođe pročitajte

Dokumentarac „Niška Banja – Voda života“ premijerno je prikazan u bioskopu Cine Grand u tržnom centru Delta Planet.

U prepunoj sali bioskopa Cine Grand premijerno je prikazano dokumentarno ostvarenje City Grupe o istorijatu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.