Vreme je najveći neprijatelj u lečenju steriliteta

Sterilitet je medicinski i sociološki problem koji jednako pogađa i muškarce i žene s tim da se muški sterilitet lakše leči, jer je uglavnom vezan za kvalitet spermatozoida dok su kod žena problemi mnogobrojniji, kaže naš poznati genetičar dr Miodrag Stojković koji sa suprugom Petrom u Leskovcu vodi Klinicu za vantelesnu oplodnju i lečenje steriliteta „Spebo medikal“.

stojkovic prvaciNa Klinici su pre par dana priredili prijem a zvanice su bili uvaženi sedmogodišnjaci koji ove godine polaze u prvi razred. Zajedničko im je to da su na svet došli uz pomoć ljubavi svojih roditelja i savremene medicine. Njihove slike sa poklonima koje su dobili povodom polaska u školu svakog su raznežile ali naličje borbe za potomstvo je mučno i neizvesno.

Koliko smo svesni da je sterilitet nije više pojava nego epidemija i da mnogi faktori ne zavise samo od želje roditelja za potomstvom.

„Kod nas su veoma prisutni socio-ekonomski razlozi, odnosno odlaganje porodice zbog nedostataka sredstava. Prvi korak je promena načina života, redukcija štetnih faktora koji nas ukružuju kao i nezdravog načina života i izhrane. Ali, najbitnije je da se na vreme krene sa analizama, da se provere osnovne stvari bez obzira da li se planira potomstvo jer lečenje može da bude vremenski zahtevno. To je ono što je naš najveći neprijatelj, vreme koje troši, naročito kod žena prirodne rezerve jajnih ćelija a kod muskaraca kvalitet spermatozoida, kaže dr Stojković koji ističe da je sterilitet je kompleksan problem sa mnogo potencijalnih problema kod oba partnera.porodiliste bebe

„Zato oba partnera  moraju na blagovremene analize ako posle godinu dana žena ne ostane u drugom stanju. Neke od njih pokažu da ipak nije sve u redu iako je na primer ciklus redovan, folikuli su tu a analiza pokaže da su rezerve jajnih ćelija jako niske. U zavisnosti od problema zavisi i prognoza lečenja, neki problemi su urođeni i tu vrlo često nema pomoći. U suštini lakše se leči muški sterilitet jer je on uglavnom vezan za kvalitet, tj broj pokretljivost i morfologiju spermatozoida. Kod žena su naravno mogućnosti da postoji problem mnogobrojniji zato je i ona „bitnija“ kao faktor.

Stojković i njegov tim su do sada lečili 6600 parova a obavili su 2400 vantelesnih oplodnji. U zavisnosti od godina žene procenat uspešnosti kreće se od 18 do 70 posto. Prema dostupnim podacima rođeno je više od 600 a oko 100 su na putu. Od tog broja dva promila rođenih su trojke.

“Najstarija mama imala 46 godina, a trudnica 49 godina. Važno je da sve žene urade hormonski status jer on određuje gde je individualna biološka granica. Nažalost, najmlađa mama koju smo lečili od steriliteta imala je samo 18 godina, navodi dr Stojković.

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.