Mila iz Niša “osvojila” Beč za godinu dana

Mlada Nišlijka Mila Branković postigla je najbolji uspeh u svom razredu u osnovnoj školi u Beču i to ne bi bilo čudno da ova nadarena devojčica nije tek godinu dana u austrijskoj prestonicu u koju je otišla bez znanja nemačkog jezika.

Svoj uspeh Mila je postigla neverovatnom željom da se dokaže jer joj je u genima da se trudi da bude najbolja. Pre nego što se sa porodicom preselila u Beč bila je učenica Osnovne škole “Ratko Vukićević” u Nišu. Ne treba naglašavati da je bila najbolji đak ali je odlazak u drugu sredinu bio veliki izazov. Znala je engleski jezik ali nemački ni reč, osim da kaže svoje ime.

“Zbog pandemije je bilo posebno teško napredovati sa učenjem jezika. Posle puno dodatnih časova i sati učenja, krenula sam napred. Najteže mi je bilo da savladam neke od njihovih reči koje su bile jako duge.Kako sam napredovala sa učenjem jezika, tako sam napredovala i u školi mada su mnogi, kada sam došla, rekli da uglavnom strani učenici prvi razred ponove zbog jezika i prilagođavanja sredini. Postala sam jedan od najbojih đaka i sve sam ih iznenadila, pohvalila nam se Mila.

“Školovanje u Beču je drugačije od školovanja u Nišu. Prva razlika koju sam uočila je bila ta da su časovi duži. U Srbiji bi normalni čas trajao 45 minuta, a u Beču 50 minuta. Što se gradiva tiče, primera radi, gradivo koje smo učili u petom razredu u Srbiji, u Austriji se uči u šestom i obrnuto. Tako da je drugačiji nastavni plan u Srbiji i Austriji i razlikuje se od predmeta do predmeta. Razlikuje se i način ocenjivanja pa je naša petica kod njih jedinica. Tako ja sada u svom svedočanstvu imam sve same jedinice”, kaže Mila kojoj je matematika omiljeni predmet.

Pored nauke voli sport i umetnost pa joj je želja da nastavi da trenira odbojku sa kojom se srela još u prvom razredu osnovne škole.

 

Takođe pročitajte

Izložba Ivane I.Kostić u galeriji leskovačkog Narodnog muzeja

Otvaranje izložbe umetnice Ivane I. Kostić koje zakazano je za 25. septembar 2023. godine, sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.