subota , 21 maja 2022

Mesec malih DIVOVA

Novembar je mesec prevremeno rođenih beba, dok je 17.novembar Svetski dan prevremeno rodjenih beba a obležava se od 2011. godine.

Pretpostavlja se da se u svetu svako deseto dete rodi pre termina, a ukoliko bi razvijenije zemlje ozbiljnije krenule u kampanju preventive prevremenih porođaja, moglo bi da se predupredi čak 58 000 porođaja pre termina. Na taj način, bebe bi u sigurnom maminom stomaku ostale do predviđenog termina.
I ove godine, sa mamama “malih divova” delimo radost zbog uspeha koji postižu njihove prevremeno rođene bebe. Jelena Roskar , iz udruženja „Mali div“, ispričala nam je kako je njena Joka prevremeno rođena beba koja je postala velika hrabra i nasmejana devojcica. Nekada rode pozure da vas iznenade isuvise rano.
Moja malena palčica požurila je da upozna spoljni svet veoma rano. Rođena je u 23 gestacionoj nedelji sa svega 550g. Šanse da preživi prema doktorima skoro nikakve ravne nuli. Ali majčinsko srce nikada nije verovalo da će biti loše i da ce se prognoze doktora ispuniti. Doktor neonatlog nije imao lepe vesti da mi saopšti sem da je njeno stanje jako kritično i da je pitanje da li ce izdržati transport iz Niša do Beograda. Izdržala je. Ali to je bio samo put. Polako su stizale analize koje nisu bile nimalo dobre. Sepsa,upala pluća,pucanje plućne maramice, herpes u likvoru mozga, konvulzije koje ne kupira lek koji prima… Da li će zamena pomoći i sprečiti… duktus koji je počeo da ugrožava druge organe… morala je operacija DAP-a sa 650g retinopatiju…. možda još neka dijagnoza koju sam zaboravila. Svaka dijagnoza priča za sebe, a o mogućim posledicama da ne govorim ili da nabrojim par od njih: moguća epilepsija ili neurološki problemi, herpes moze da izazove posledice da ne može da jede, pije, sedi, govori, ali naša borba od dugih 135 dana na institutu za neonatologiju u ulici Kralja Milutina 50 je uspešno završena. Zahvaljujuci divnom i stručnom medicinskom osoblju Jovana je izašla kao pobednik.
Mama je još uvek pod stresom i strahom, ali sve je malo lakše uz grupu “Mali div” u kojoj su sve mame koje su se prevremeno porodile koje znaju kakva je neizvesnost,strah…Kako je kada ti kažu stanje deteta je stabilno i nepromenjeno. Hvala divnoj grupi i udruženju da nije bilo njih možda ne bih ni ja ovo pisala jer je psihički bol bio neizdržljiv i niko sem njih nike mogao da me razume i shvati. Nakon otpusta sa neonatologije odlučila sam da sa palčicom ostanem u Beogradu. Bilo me je strah i panika da li ce u mestu gde živim znati da postupe ukoliko nešto krene po zlu ipak ne rađaju se često baš tako rano deca…. a možda nemaju ni sve potrebne aparate za preglede. Svaki njen kašalj odnesena je bila na pregled kod predivne doktorke neonatologa dr Simić. Vodila sam je i kada nije bilo apsolutno nikakve potrebe moj strah je bio jači od mene. Jovana je uz pomoć dr Danijele Vukičević i svojih terapeuta teta Đurdje i teta Milene dostigla sve.. Dr Oros je poznata kao najbolji oftamolog i uspešno izlečila retinopatiju. Jovana je vežbala svakog dana u klinici za rehabilitaciju dr Miroslav Zotović,  ali predano i uporno svakog trena dok smo bile kući. Nama je ritual presvlačenja bio kao igra a ujedno i vežba. Svaki minut mog odricanja svega izazivao je nove uspehe i nov osmeh. Dostigla je sve… guče… puzi… ustaje…jos vrlo malo da samostalno krene da hoda. Bez ikakvih posledica.

This slideshow requires JavaScript.

“Prema kategoriji, prevremeno rođene bebe su sve bebe rodjene pre 37. gestacione nedelje trudnoće, ali ne retko, ta kategorija može podrazumevati i bebe koje imaju vrlo nisku telesnu masu na rođenju, a koja je manja od 2 000 grama” – objašnjava Jelena Roskar iz udruženja „Mali div“.

– Kada je reč o uzrocima koji mogu dovesti do prevremenog porođaja, oni se mogu podeliti u tri grupe.

Prvu čine faktori rizika koji se odnose na majku, drugu faktori rizika koji se odnose na matericu, a treći faktori odnose se na fetus. Faktori rizika koji se odnose na MAJKU su:

jedan ili više prethodnih spontanih pobačaja ili prevremenih porođaja

-prethodno rađanje četvoro ili više dece

-visok nivo stresa

-starost ispod 18 ili iznad 34 godine

-prethodno lečenje steriliteta

-kratak razmak između dve trudnoće (kraći od godinu dana)

-infekcije (najčešče vaginalne i urinarne infekcije, ali i sve druge)

-pušenje, konzumiranje alkohola i upotreba narkotika

-ozbiljna oboljenja majke, kada bi nastavak trudnoće ugrozio njeno zdravlje i život.

U faktore koji se odnose na MATERICU spadaju:

-abnormalnosti materice ili grlića materice

-vaginalno krvarenje

-previše amnionske tečnosti

-dva ili više abortusa

Faktore koji se odnose na FETUS i mogu izazvati prevremeni porodjaj čine:

-ozbiljna insuficijencija placente ili ozbiljno oboljenje ploda stres fetusa (na pr. hronični nedostatak kiseonika)

-višestruka trudnoća

17. Novembar je relativno mlad praznik. Ustanovljen je 2008. godine na prvom sastanku Udruženja roditelja prevremeno rođene dece iz svih evropskih zemalja.

 Ideja je bila da se pokrene razmišljanje o tom problemu. Dakle, roditelji su počeli da slave prvi put 17. novembra 2009. godine, samo godinu kasnije. Pokrenula ih je uzajamna međusobna vera u taj dan, kao i snažna volja da se bez novca, samo sa mnogo kreativnih ideja podigne svest o tome da nešto mora da se uradi, kako bi prevremeno rođenim bebama i njihovim porodicama bilo bolje.

 

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Mladi između 18 i 25 godina se mogu prijaviti za onlajn grupe za diskusiju na temu putovanja

Wizz Air, evropska ultra-niskotarifna avio-kompanija sa najvećom stopom rasta i jedna od najodrživijih, pokreće WIZZ …