IN MEMORIAM: prof.dr Momčilo Dimitrijević

Univerzitet u Nišu i Pravni fakultet u Nišu, kao i celokupna akademska zajednica, ostali su bez svog uglednog člana, profesora doktora Momčila Dimitrijevića (1920-2016). Juče je u Nišu preminuo Momčilo Dimitrijević, redovni profesor Pravnog fakulteta u penziji, nekadašnji dekan ovog fakulteta i rektor Univerziteta u Nišu.

Profesor Dimitrijević rođen je 1920. godine u Vinkovcima. Gimnaziju je završio u Nišu, a na Pravnom fakultetu Beogradu diplomirao 1947. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Upravljanje ustanovama društvenih službi sa naročitim obzirom na odnose državnih organa i ustanova društvenih službi“ odbranio je 1965. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Do dolaska na fakultet, profesor Dimitrijević je bio na značajnim dužnostima i funkcijama u Nišu, a od 1965. do 1975. godine na Pravnom fakultetu u Nišu prošao put akademskih zvanja do redovnog profesora.
Dekan Pravnog fakulteta u Nišu bio je u periodu od akademske 1970/71. do 1971/72. godine.
Funkciju rektora Univerziteta u Nišu prof. dr Momčilo Dimitrijević obavljao je od akademske 1977/1978. do 1980/1981.godine. U istom periodu bio je predsednik Predsedništva Zajednice univerziteta Jugoslavije i član Stalnog komiteta Konferencije rektora Evrope.
Za svoj rad i doprinos u razvoju Univerziteta u Nišu prof. dr Momčilo Dimitrijević nagrađen je akademskim i drugim društvenim priznanjima, među kojima su i plakete ovog univerziteta. Autor je preko 60 naučnih radova.
Komemorativni skup povodom smrti profesora Dimitrijevića održaće se na Univerzitetu u Nišu u sredu sa početkom u 13 časova. Sahrana preminulog profesora Dimitrijevića je u četvrtak u 12 sati na Novom groblju u Nišu.

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.