Otkupna cena višnje na donjoj granici rentabilnosti

Otkupna cena višnje u prošloj godini je bila u proseku 80 dinara ako se uzme u obzir da je  početna bila 60 a na kraju od 90 do 100 dinara po kilogramu što je i visoka cena za ove voće. Ove godine je 40 za prvu klasu i 25-30 dinara za drugu klasu. Da li ova cena pokriva proizvodnju i zaradu poljoprivrednika ili ne, pita se mr Aleksandar Mitić iz leskovačke Poljoprivredno-savetodavne stručne službe (PSSS)

Višnja ili crveno blago je veoma značajan proizvod u našoj zemlji jer se 90 posto proizvedene količine izvoze u inostranstvo, smrznuta u vidu sirovine ili polu proizvoda. Na drugom je mestu po izvozu smrznutih proizvoda odmah iza maline.

Višnja je kosmopolit rasprostranjena je u svim delovima naše zemlje od najnižih tačaka pa čak i do 1000 m nadmorske visine pa i više. Plod višnje ima veliku tehnološku vrednost, značajnu dijatetsku, lekovitu i nutritivnu vrednost, i koristi se pretežno za industrisku preradu ali i u svežem stanju. Što se tiče proizvodnje u svetu najveći proizvođači su Poljska Turska ,Ruska federacija i Ukrajna.

I u mnogome cena višnje na berzi poljoprivrednih proizvoda zavisi, koliko je ponuda višnje iz ovih zemalja, i to se odrazi delom i na otkupnu cenu višnje u našoj zemlji.

U Srbiji najveći centri proizvodnje višnje su okolina grada Beograda, Jablanički okrug, Nišavski, Šumadiski, Zapadno Bački i drugi okruzi, a najmanje se proizvodi u Zlatiborskom, Pirotskom i Raškom okrugu. Prodajnu otkupnu cenu višnje u našoj zemlji formira tržište na osnovu ponude i potražnje i dogovora između otkupljivača a u najmanjem delu učestvuju poljoprivredni proizvođači. Za proizvođača je veoma bitna i minimalna cena ili takozvana cena koštanja proizvodnje u kojoj ulaze svi inputi proizvodnje, a to su angažovana radna snaga, rad mehanizacije, količina đubriva, sredstva za zaštitu, repromaterijal i ambalaža.

Za proizvođača je bitno da cena koštanja bude niža sa jedne strane i da postign u što višu prodajnu cenu, otkupnu cenu sa druge strane. Otkupna cena višnje u 2015. godini je bila prosek 80 dinara po kilogramu, početna je bila 60 a na kraju od 90 do 100 dinara po kilogramu što je i visoka cena za ove voće. Ove, 2016 godine je 40 za prvu klasu i 25-30 dinara za drugu klasu. Da li ova cena pokriva proizvodnju i zaradu poljoprivrednika ili ne ? Cena proizvodnje višnje sa berbom je od 25 do 30 dinara i ovo je donja granica rentabilnosti proizvodnje. Da bi proizvođač imao zaradu i proširio proizvodnju višnje, otkupna cena cena bi trebala da bude od 50 do 60 dinara po kilogramu u zavisnosti od kvaliteta. Kod nas je dominatna sorta Oblačinska višnja sitnog ploda raznih ekotipova težine ploda od 2.5 do 3.5 grama. Poljoprivredni proizvođači moraju popraviti svoj sortiment uvođenjem sorti krupnijeg ploda od 4.5-6.5 grama kao što su sorte Hajmanova konzervana, Reksele, Keleris 14 ili domaća sorta Šumadinka i druge koje bi sigurno ostvarile i veću cenu i kao stone sorte upotrebom u svežem stanju u velikim trgovinskim centrima Evrope i sveta.

mr Mitić Aleksandar PSSS Leskovac

Takođe pročitajte

Seoski turizam – Izazovi i mogućnosti

Ukoliko želite da se bavite seoskim turizmom, ne morate da izdajete ceo objekat, možete i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.