Maturski rad o kome se priča – život i shvatanje života u poeziji Đorđa Balaševića

„Đorđu Balaševiću u čast neću postavljati njegove pesme. Postaviću maturski rad moje učenice Minje Milčić. Ovo je dokaz da i neki novi klinci, neke nove generacije znaju da prepoznaju i cene prave vrednosti. Ovaj rad napisan je 2012. godine (a kao da je bilo juče), ovaj emotivni status objavila je profesorka vlasotinačke Gimnazije Suzana Pešić.

Maturski rad nosi naziv „Život i shvatanje života u poeziji Đorđa Balaševića i ocenjen je najvećom ocenom, peticom.

Minja Milčić je učenica Gimnazije ,,Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu. Maturirala je 2012. godine, kada je i nastao ovaj maturski rad. Već na početku srednje škola pokazala je svoju sklonost ka umetnosti, književnosti, muzici, pokazala se kao izvanredan recitator, svirala je violinu, učestvovala u vannastavnim aktivnosti, bila veoma dobar đak.
„Pamtim i njene pismene zadatke koji su bili veoma originalni. Volela je da citira Balaševićeve stihove i veoma lepo ih uklapala u svoje pismene zadatke. Kao profesor srpskog jezika i književnosti i kao Minjina razredna, ubrzo sam saznala o svestranosti i darovitosti ove učenice, a uvek se obradujem kada saznam da pripadnici mlađih generacija vole knjigu i čitanje, slušaju dobru muziku, sviraju neki muzički instrument, bave se sportom, priseća se profesorka Suzana i dodaje da je Minja  već u prvom razredu pomenula koliko voli muziku i poeziju Đorđa Balaševića.

Ja sam joj tada predložila da bi bilo lepo raditi maturski rad o poeziji Đorđa Balaševića. Minja je tada bila oduševljena idejom. U četvrtom razredu nije bilo dileme koji će predmet Minja izabrati za završni ispit, samo je trebalo uobličiti naslov teme. Maturski rad rađen je sa velikom ljubavlju i na obostrano zadovoljstvo. Minja je uživala u tome. Nije bilo lako raditi ovaj maturski rad jer izrada maturskih radova podrazumeva i originalnost, ali i korišćenje stručne literature. Literature o poeziji Đorđa Balaševića nema, pa je Minja bila prinuđena da na internetu traga za osnovnim podacima o ovom našem pesniku, a da se pre svega osloni na sebe i svoj lični doživljaj poezije Đorđa Balaševića. Pošto je poezija Đ. Balaševića tematski veoma raznolika, dogovorile smo se da obradimo pre svega motiv života i kroz stihove sagledamo ljudski život počev od detinjstva, odrastanja, suočavanja sa starošću, pa sve do čovekovog odlaska sa ovog sveta. U radu je pomenut i motiv ljubavi jer ona je ta koja daje smisao našim životima, kaže ponosna profesorka.
Maturski rad je veoma originalan. Na samom početku je sadržaj zadatka koji je sastavljen je od stihova i citata, a to su podnaslovi u radu, a umesto zaključka nalazi se pesma ,,Život je more“ jer je u njoj u stvari sadržan ceo ovaj rad i Balaševićevo viđenje ljudskog života – ploviti, odoleti velikim talasima i vetru, biču oluje koji nemilosrdno šiba, i uprkos svemu ne potonuti.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.