Likovna kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu domaćin je Likovne kolonije „Sićevo 2022“ koja će početi  1.septembra u 19 sati- u zgradi Likovne kolonije u istoimenom selu.

Likovna kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Kao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine. Od 1964. godine, kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine.
Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.
Likovna kolonija „Sićevo“ održava se svake godine u periodu od 1. do 10. septembra u zgradi Kolonije u selu Sićevu, udaljenom 20 kilometara od Niša.

Pored boravka i rada umetnika u Sićevu, Program rada Kolonije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja (poseta manastirima u okolini), obilazak kulturnih spomenika grada Niša : Tvrđave, Medijane i Ćele-Kule.
Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi.
Zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu i zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Učesnici Likovne kolonije Sićevo 2022. su: Ljiljana Šunjevarić (Užice, SRB), Milorad Mladenović ( Beograd, SRB ), Lidija Antanasijević (Beograd-London, SRB—GBR), Zoran Veljković (Beograd-London,GBR), Strahil Petrovski ( Kumanovo,MKD), Drago Simić (Loznica, SRB), Cvetka Hojnik (Murska Sobota, SVN), Aleksandar Pavićević (Niš, SRB).

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.