Leskovački pisci u studiji novinara i književnika Danila Kocića

„Leskovački pisci – tragovi i traganja“ je naslov jedinstvene studije u kojoj su na 1.400 strana predstavljeni svi „veliki i mali pisci“ grada na Veternici u periodu dužem od jednog veka. Prema ocenama stručnjaka, novinar i književnik Danilo Kocić je dvotomnim delom, na 1.400 strana, načinio pravi podvig u zavičajnoj izdavačkoj delatnosti.

„Studija se rađala iz protesta, ali uz mnogo nade. Hteo sam, iako svestan svoje nedovoljne upućenosti u sve tajne leskovačke literature, pa i nedovoljno znanja u pisanju ovako obimnih dela, da se kao čovek ovog vremenskog tesnaca, makar delimično, odužim vrednim i upornim ljudima koji su živeli u drugom vremenskom prostoru. Želja mi je bila da pribeležim koji kamičak sjaja o piscima katkad potpuno zaboravljenim ili vrlo malo priznatim u sredini kojoj su poklonili najlepše godine i svoje najlepše snove – kazao je Danilo Kocić.

On sa posebnim entuzijazmom beleži i sva najnovija dešavanja na leskovačkoj književnoj sceni i nada se da će studija poslužiti nekima kao podstrek da se, kako kaže, late tog zanosnog i lepog traganja za nečim što se zove – literatura.

„Autor na interesantan način rešava određene dileme leskovačke književnosti i donosi sveže i dragocene zaključke iako je knjiga u većoj meri pisana na osnovu onoga što je zabeleženo o samim stvaraocima i njihovim delima – naglaša recenzent Dejan Đorđević uz ocenu da se radi o istorijskom delu za koje je trebalo uložiti mnogo truda i vremena.

Sa tim se slaže i publicista prof. dr Dušan Janjić koji dodaje da ovako voluminozno delo o leskovačkoj književnosti nije video.

„Očigledan je autorov trud da ovim zanimljivim i ambicioznim poduhvatom popuni zjapeću prazninu u sagledavanju ukupnog, jedno i po vekovnog, leskovačkog stvaralaštva u domenu književnposti, istoriografije i publicistike – ističe Janjić.

Studija Danila Kocića obuhvata podatke o životu i stvaralaštvu blizu dve stotine pisaca i prikazuje ga u još jednom svetlu – kao respektabilnog istoričara književnosti.

Danilo Kocić je po obrazovanju profesor književnosti i diplomirani pravnik. Bio je novinar i urednik u prištinskom „Jedinstvu“ i dugogodišnji dopisnik „Politike“, a u književnom stvaralaštvu se ogledao kao romasijer, pripovedač, pesnik i književni kritičar. Autor je šest romana i pet zbirki pesama i priča. Objavio je i studije o humoru u delima pisaca leskovačkog kraja i o govoru Leskovca i juga Srbije, a priredio je i pregled leskovačkog pesništva od 1944. do 2014. godine.

Takođe pročitajte

Dragoljub B. Đorđević – Laureat nagrade „Vojin Milić“ za knjigu godine

Nagrada Srpskog sociološkog društva „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu u 2023. godini dodeljena je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.