utorak , 25 januara 2022

Leskovački pisci u studiji novinara i književnika Danila Kocića

„Leskovački pisci – tragovi i traganja“ je naslov jedinstvene studije u kojoj su na 1.400 strana predstavljeni svi „veliki i mali pisci“ grada na Veternici u periodu dužem od jednog veka. Prema ocenama stručnjaka, novinar i književnik Danilo Kocić je dvotomnim delom, na 1.400 strana, načinio pravi podvig u zavičajnoj izdavačkoj delatnosti.

“Studija se rađala iz protesta, ali uz mnogo nade. Hteo sam, iako svestan svoje nedovoljne upućenosti u sve tajne leskovačke literature, pa i nedovoljno znanja u pisanju ovako obimnih dela, da se kao čovek ovog vremenskog tesnaca, makar delimično, odužim vrednim i upornim ljudima koji su živeli u drugom vremenskom prostoru. Želja mi je bila da pribeležim koji kamičak sjaja o piscima katkad potpuno zaboravljenim ili vrlo malo priznatim u sredini kojoj su poklonili najlepše godine i svoje najlepše snove – kazao je Danilo Kocić.

On sa posebnim entuzijazmom beleži i sva najnovija dešavanja na leskovačkoj književnoj sceni i nada se da će studija poslužiti nekima kao podstrek da se, kako kaže, late tog zanosnog i lepog traganja za nečim što se zove – literatura.

“Autor na interesantan način rešava određene dileme leskovačke književnosti i donosi sveže i dragocene zaključke iako je knjiga u većoj meri pisana na osnovu onoga što je zabeleženo o samim stvaraocima i njihovim delima – naglaša recenzent Dejan Đorđević uz ocenu da se radi o istorijskom delu za koje je trebalo uložiti mnogo truda i vremena.

Sa tim se slaže i publicista prof. dr Dušan Janjić koji dodaje da ovako voluminozno delo o leskovačkoj književnosti nije video.

“Očigledan je autorov trud da ovim zanimljivim i ambicioznim poduhvatom popuni zjapeću prazninu u sagledavanju ukupnog, jedno i po vekovnog, leskovačkog stvaralaštva u domenu književnposti, istoriografije i publicistike – ističe Janjić.

Studija Danila Kocića obuhvata podatke o životu i stvaralaštvu blizu dve stotine pisaca i prikazuje ga u još jednom svetlu – kao respektabilnog istoričara književnosti.

Danilo Kocić je po obrazovanju profesor književnosti i diplomirani pravnik. Bio je novinar i urednik u prištinskom „Jedinstvu“ i dugogodišnji dopisnik „Politike“, a u književnom stvaralaštvu se ogledao kao romasijer, pripovedač, pesnik i književni kritičar. Autor je šest romana i pet zbirki pesama i priča. Objavio je i studije o humoru u delima pisaca leskovačkog kraja i o govoru Leskovca i juga Srbije, a priredio je i pregled leskovačkog pesništva od 1944. do 2014. godine.

Takođe pročitajte

Otvorena izložba “Pod šajkačom zgnezdilo se srce”

Sa željom da povodom božićnih praznika priredimo program koji će privući pažnju odlučili smo se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.