Dostupnije terapije za lečenje kancera

Dva nova zračna akceleratora već namontirana u „bunkeru“ niškog Kliničkog centra a početak rada zavisi procedure za izdavanje upotrebne dozvole od nadležnih institucija, ali ne duže od dva meseca.Kada i ovi novi aparati za terapiju lečenja kancera, pored dva postojeća, počnu da rade, u ovoj zdravstvenoj ustanovi pacijenti više neće morati da čekaju na neophodnu terapiju zračenjem.

Nis,dopisno,Delegacija celnika pokraj novih akceleratoraNa lista čekanja je trenutno oko 700 pacijenata.

“Uradiće se tzv. blizančenje aparata, jer su naši akceleratori “blizanci” sa aparatima u Kragujevcu i Beogradu, tako da ako se slučajno i desi neki kvar, pacijenti će moći da nastave svoje zračenje, a do kraja godine ili početkom sledeće liste čekanja neće postojati, kaže prof.dr Zoran Radovanović, direktor niškog Kliničkog ventra

Za dva nova linerana akceleratora, sredstva je obezbedila Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja, a izgradnja bunkera i  aparati državu koštaju preko 360 miliona dinara.

Prema zvaničnim najavama, u toku je pripema tendera za nabavku 6 novih zračnih aparata, a do kraja sledeće godine trebalo bi da ih bude ukupno 10 koji će biti raposređeni po zdravstvenim centrima. Trenutno u Srbiji funkcioniše 11 akcleratora, a podaci pokazjju da su se liste čekanja u globalu za godinu dana smanjile za 15 posto, uprkos incidenci maligniteta koja je u značajnom porastu.

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.