Lepe vesti za volontere u Vlasotincu

U okviru programa stručne prakse u javnom i privatnom sektoru u Vlasotincu je danas je svoj volonterski staž počelo 15 osoba. Dve osobe obavljaće staž u Tehničkoj školi, jedna u Domu zdravlja, a kod devet poslodavaca znanja i veštine sticaće 12 osoba. Volontere su primili: Grupo Fiorentino (3 volontera), DNN Kapital gradnja (2), Građevinsko preduzeće Mehanizacija (1), Računovodstvena agencija Eklofina (1), Agromiks Gložane (1), Vidosava Stojanović preduzetnik – računovodstveni i revizorski poslovi (1), Mlekara Gložane (1), Korejac DOO (1), Digmat DOO (1).

strucna praksa vlasotince“Realizacija ovog programa omogućava mladim ljudima da steknu neophodnu praksu kako bi sutradan mogli samostalno da obavljaju posao ili da polože stručni ispit, kao uslov za zaposlenje u struci, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

On je naglasio da je opština Vlasotince jedna od retkih lokalnih samouprava koja je sa partnerima u školama, privredi I međunarodnim organizacijama pokrenula kooperativno obrazovanje u školi na svojoj teritoriji kako bi deca sticala više praktičnih znanja tokom školovanja. Todorović je izrazio zadoovljstvo što je među kandidatima bilo I kadrova sa visokom stručnom spremom.

“Na teritoriji opštine Vlasotince ima svega 2% visokoškolskih kadrova- dodao je Todorović.

Opštinska uprava, Dom zdravlja, Direkcija za urbanizam i izgradnju, Udruženje privrednika i Narodna biblioteka u Vlasotincu su institucije i preduzeća u kojima je angažovano  26 lica na javnim radovima.

“Na ovim poslovima angažujemo lica koja najteže mogu mogu da se zaposle. To su osobe starije od 50 godina, one koje su na evidenciji Centra za socijalni rad, kao i osobe sa invaliditetom, rekao je direktor filijale NSZ u Leskovcu Dejan Stanković.

On je pozvao privrednike u ruralnim sredinama da apliciraju za projekte iz pretpristupnih fondoa EU koji su u toku I koji predviđaju oblik stručne prakse gde poslodavci dobijaju mesečno nešto više od 28 000 dinara za lice na stručnoj praksi.

“Ta lica bivaju angažovana po osnovu privremenih I povremenih poslova i ide im radni staž. Zavisno od stručne spremme angažovanje traje od 6 do 12 meseci. A radnici na toj vrsti stručne prakse treba takođe da budu ljudi koji žive u seoskim sredinama, dodao je Stanković.

Program stručne prakse I javnih radova finansiraju Nacionalna služba zapošljavanja sa dva miliona dinara I opština Vlasotince sa blizu million I po dinara. U opštini Vlasotince prošle godine je registrovano 5300 nezaposlenih, ove godine ima ih oko 4900, pokazuju podaci NSZ.

Takođe pročitajte

Seoski turizam – Izazovi i mogućnosti

Ukoliko želite da se bavite seoskim turizmom, ne morate da izdajete ceo objekat, možete i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.