Lazar Stošić dobitnik priznanja „Dr Miodrag Lazić“

Lazar Stošić, student Medicinskog fakulteta u Nišu, dobitnik je priznanja „Dr Miodrag Lazić“, koje u znak sećanja na čuvenog ratnog hirurga dr Miodraga Lazića, dodeljuje Gradska opština Medijana.
Plaketu, povelju i novčanu nagradu od 100 hiljada dinara dobitniku je uručio predsednik Nebojša Kocić i izjavio, da nagrada „Dr Miodrag Lazić“, čija dodela postaje tradicija, predstavlja podstrek studentima medicine da se profesionalno usavršavaju, predano i odgovorno obavljaju svoju dužnost. Predsednik Kocić je dodao da Gradska opština Medijana, na ovaj način pokazuje da ugledan i plemenit heroj, kakav je bio dr Lazić, ne sme biti zaboravljen. Ljudi kakav je bio naš dr Laza treba da bude inspiracija svim budućim lekarima i novim generacijama, naglasio je Kocić.
Lazar Stošić je iz Niša. Pored proseka, postigao je najbolje rezultate i na testiranju, koje je sprovedeno u organizaciji Komisije za analizu efikasnosti studiranja Medicinskog fakulteta u Nišu i time postao dobitnik priznanja „Dr Miodrag Lazić“. Po njegovim rečima, ova nagrada mu puno znači i motivacija je za njegovim daljim ličnim i profesionalnim usavršavanjem, kao i obaveza da opravda poverenje, koje mu je dodelom nagrade dato. Njegova želja je da se usavršava u oblasti biomedicinskih nauka i pedijatrije. Želi da ostane u zemlji i doprinese radu našeg zdravstvenog sistema.
Dodeli priznanja prisustvovala je i ćerka dr Lazića, dr Nina Vujošević, na čiji je predlog nagrada i ustanovljena prošle godine, a dodeljuje je najveća niška opština.
Da podsetimo, Gradska opština Medijana je i u vreme korone odala počast i zahvalnost dr Lazi, projektovanjem njegovog lika i srpske zastave na Hramu cara Konstantina i carice Jelene, uz pesmu „Marš na Drinu“, kojom je poželeo da bude ispraćen.
Dr Miodrag Lazić rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Kao ratni hirurg i dobrovoljac, vodio je Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Krst Milosrđa” i Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. Preminuo je od posledica izazvanih virusom korona, 14. aprila 2020. godine, a Urgentni centar u Nišu na čijem je bio čelu u to vreme, poneo je njegovo ime.

Takođe pročitajte

Pokrenut novi festival u čast godišnjice rođenja Branka Miljkovića

Na Skupštini Društva književnika i književnih prevodilaca Niša ozvaničen Književni festival PROVETRAVANJE PESME, koji će …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.