Kutije od tompusa pretvara u gitare

Muzičar iz Pirota, Slobodan Kostić Soća nadaleko je poznat po svojim bluz pesmama koje izvodi na pirotskom dijalektu, ali malo ko zna da ovaj gitarista i frontmen ima još jedan hobi.

Pored pevanja i sviranja, u slobodno vreme Slobodan ručno pravi gitare, ali ne obične, već od kutija za tompus.

Na ideju da napravi autentični primerak, ovaj samouki majstor došao je sasvim slučajno, kada mu je pre nekoliko godina dete polomilo gitaru. Kako u tom trenutku nije imao dovoljno novca za novu, rešio je da popravi staru gitaru, koristeći materijale koje je imao kod kuće. Danas njegovih ruku dela proizvode zvuke koji se po mnogo čemu razlikuju od klasičnih gitara, ali po kvalitetu ne zaostaju za snažnim i čistim „fenderovim“ tonovima.

Da se napravi jedna takva gitara, potrebni su, kaže Slobodan, desetak dana strpljivog rada, malo umeća, dosta živaca, lepak, šmirgla, kutija za tompus, skalpel i žice.

Kutiju oblikujem tako da pasuje ruci, sve to lepo sklopim, zašrafim i zalepim. Na kraju premažem šelakom, koji se pravi od krila od buba i koji se rastvara u alkoholu. Šelak, koji ne ubija rezonancu drveta, namaže se veoma tanko i suši jedan dan.“ – priča ovaj muzičar iz Pirota, vičan tome da sklopi svaki instrument i podari mu dušu.

On kaže da je na internetu pročitao da se tompusi pakuju u kutije od najkvalitetnijeg drveta, kako bi bili zaštićeni od vlage, ali i od svih drugih uticaja. Kako je u garaži imao nekoliko kutija, rešio je da malo eksperimentiše, znatiželjan kakav će zvuk dati njegov ručni rad.

Akustika je veoma dobra, jer je to kvalitetno drvo, kedar. Kedrovina specifično prenosi zvuk i specifično vibrira, zato je meni to dobar zvuk. Drugačiji je totalno, potpuno je prepoznatljiv, ne liči ni na jednu drugu gitaru, a koliko znam, nema takvih kod nas u Srbiji, barem ja nisam video da ih ovde neko pravi.“ – objašnjava Kostić, i dodaje da je i sam iznenađen kako ostali muzičari i publika reaguju na zvuk njegove gitare.

Sa gitarom je krenuo da druguje još u petom razredu osnovne škole. Kao tinejdžer je svirao po mnogim klubovima i u raznim bendovima, ali se tek pre tri godine zainteresovao i za izradu ovog instrumenta.

Kostićeva skromna ali vredna kolekciji danas broji jedanaest gitara, od kojih je šest napravio sam. Jedan deo kuće pretvorio je u svojevrsnu improvizovanu radionicu, gde od 2015. godine sam konstruiše modele gitare, ali i pojačala i propratnu opremu.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.