Kulturu odbranimo sobom, a sebe kulturom

Dugoočekivana i najavljivana promocija zbirke pesama „Erinerung“ za koju je mladi niški pesnik, Ilija Fonlamov Francisković nagrađen Međunarodnom nagradom za poeziju „Venac-Vijenac-Venec“, sinoć je održana u Niškom kulturnom centru.

promocija-ilija-zbirkaKlub Niškog kulturnog centra bio je tesan da protekle večeri primi sve ljubitelje poezije i pisane reči. Nišlije su se sa zadovoljstvom, i u velikom broju, odazvale pozivu da zajedno za autorom knjige poezije, koja je promovisana, svojevrsno proslave nagradu, koju je Ilija doneo u Niš, kao prvi laureat iste. Pored Nišlija gladnih lepe reči i stiha, podršku su mladom pesniku pružili i prijatelji, ali i porodica.

„Promocija zbirke je  poklon Grada Niša i Niškog kulturnog centra koji sam dobio kao laureat Nagrade, a ja ovo veče poklanjam Nišlijama, koji su neverovatna podrška i vetar u leđa za sve ono što radim. Njihovi komentari i pohvale, kojih je, pogotovo,  u jeku priprema promocije bilo na desetine, meni su najveće priznanje koje ću, verovatno, ikada dobiti, i svojevrsni pokretač koji će me dalje voditi, u nove stihove i uspehe“ – kaže ilija.promocija-ilija

Čast da o knjizi govori ukazana je poznatoj i istaknutoj niškoj pesnikinji, neverovatne harizme i talenta, Biljani Stanojević.

„Našeg Iliju mnogi porede sa Brankom Miljkovićem, pripisujući mu epitet njegovog naslednika. Branko je, nažalost, zaustavljen, a sa njim i stvaralaštvo koje je ostavio svetu. Ovaj mladi, svestrani i, neverovatno nadareni čovek nije samo njegov naslednik. On je svoj i samo svoj, a naš.  Sada ću reći nešto  jako smelo, on je nešto što Niš nikada nije imao, sve do sada“ – istakla je poznata pesnikinja u svom govoru o knjizi.

Kako bi promocija zbirke „Erinerung“ bila praznik stiha, kako i dolikuje, čitajući stihove, svoj doprinos da se sala NKC-a, napuni neverovatnim emocijama, dali su, ko drugi do, upravo najmlađi. Emilija Đorđević je svojim neverovatnim darom da oseti emociju kojom Ilijina zbirka obiluje, obasuta gromkim aplauzom, čitajući prozne fragmente iz nagrađen knjige poezije. Jovan Antanasijević oživeo je sećanje na Hristovo rođenje, koje autor predstavlja u jednoj od istaknutijih pesama zbirke. Tamara Jocić je svojim talentom da oseti i prenese gotovo svaku poruku koju čuvaju pesme mladog pesnika, oduševila sve prisutne. Ne zapostavljajući pesme satkane od duhovnih motiva, Mihajla Karakašević je, neverovatno, verno dočarala autorova osećanja u pesmi posvećenoj Bogorodici.

promocija-nisNakon što je Biljana Stanojević pročitala pesmu posvećenu srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, a nagrađenu i od strane Vukove zadužbine,  te istom zvanično otvorila veče posvećeno pesmi, nizale su se stihovi pesama kao što su „Moja sestra sa očima zvezde“, „Rođenje“, „Počuj“, „Molim“…

Epilog večeri je, sudeći po reakciji publike, bilo izvođenje, verovatno najemotivnije i najlepše pesme u čitavoj zbirci naslovljene kao „Uspomena“, a čije su stihove, gotovo fascinantno, pred publikom, oživeli Jovan i Emilija, te suze nisu izostale.

A, Nišlije se nisu libile da svoje, uzbirkane emocije, pokažu i prilikom govora profesorke književnosti,  Marije Cerovine, koja je podsetila na svoj prvi susret sa Ilijinim stihovima i darom koji je, još tada osetila.

„Prvi gimnazijski čas književnosti. Pesma Septembar. Postavila sam pitanje razredu čiji je odgovor trebao da otkrije njihov doživljaj iste. Ilija se javio i izneo svoju misao, duboku i suštinsku, koja se ni u jednom segmentu nije razlikovala od onoga što je trebalo reći. Tada sam rekla bravo, odlično, ne sluteći da pravim veliku pedagošku grešku. Ostatak razreda je ostao gotovo nem, bojeći se da odgovori koji uslede neće dorasti Ilijinom. To je trenutak kada sam spoznala da pesnik živi u Iliji, što je ova nagrada i potvrdila. A, ona je samo početak“ – reči su kojima se Marija Cerovina obratila prisutnima.promocija-nkc

Kako veče posvećeno pesmi bez muzike ne bi bilo potpuno, Nišlije sui male priliku da čuju božanstven glas Bojane, i maestralni ton kojim je Miša, inače gitarista, više puta tokom večeri ostavio publiku bez daha.

Na samom kraju, Fonlamov Francisković je pročitao “Esej o rat i pobedi”, i istim podsetio da je jedini rat koji treba voditi onaj za nasleđe koje nam je ostavljeno, te pozvao da kulturu odbranimo sobom, a sebe kulturom.

 

Takođe pročitajte

Izložba „Iza zelenog zida“ u galeriji KvArt BW

Zavirite u neverovatnu seriju radova koji otkrivaju jedinstvenu slikarsku perspektivu na odnos grupe i pojedinca …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.