KUĆA NADE za male migrante

U Srbiji se trenutno nalazi pet stotina dece migranata bez roditeljske pratnje za koje švajcarska organizacija „Udruženje bez granica“ i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja planira izgradnju „Kuću nade“. Predviđeno je da u naredne dve godine u njoj borave deca od 7 do 15 godina a kao Niš je izabran kao najidealniji grad mada su u opciji još neki gradovi u Srbiji.
„Deca će biti smeštena u „Kući nade“ i pohađati redovnu školu a mi ćemo se zajedno sa drugim institucijama pobrinuti u daljem zbrinjavanju deteta. Opcije su treće zemlje ili povratak dece nazad u matične zemlje, otkriva nam Vanja Crnojević, predsedica „Udruženja bez granica“ i dodaje da se radi o traumiziranoj deci kojoj treba topao i stručni nadzor.
Neka od te dece nemaju roditelje i česta su meta seksualnog zlostavljanja. Iako sam u ove dve i po godine bila svedok strašnih događaja na balkanskoj ruti, ovaj projekat je nešto posebno jer ta deca trebaju našu pomoć i ne mogu sami da se izbore u životu. Smatram da je to naša obaveza da pomognemo i pokazemo ljudskost. Ministarstvo je zaduženo za stručni tim koji će raditi u kući nade a to su psiholozi, pedagozi, defektolozi i socijalni radnici. Naš deo posla je da iznajmimo adekvatnu kuću i da je prilagodimo po propisima i obezbedimo sve što je potrebno deci za jedan normalan život, ističe naša sagovornica koja je i sama prošla izbegličku golgotu tokom ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.
Ova organizacija trenutno radi u tri prohvatna centra na jugu Srbije, Preševo, Bujanovac i Vranje.
U ove dve i po godine smo ostvarili puno projekata kao što su škole za nemački i engleski jezik, mobilna stomatološka klinika, besplatan kafić sa bibliotekom, frizerski salon, prvi i jedini smo koji zajedno sa izbeglicama izrađujemo svaki mesec novine „Borderfree News paper“ , osnovali smo fudbalski klub sa profesionalnim trenerom, a posebno smo ponosni na ženski fudbalski tim, nabraja ona.
Vanja ističe veliko razumevanje Srbije da prihvati potrebe migranata. Pored pomenutog Ministarstva za rad i socijalna pitanja imaju pomoć i Ministarstva zdravlja koje ih je podržalo sa sa mobilnom stomatološkom klinikom.
Ovakvu podršku i spremnost na saradnju nažalost nismo imali u Grčkoj, kaže ona.

Takođe pročitajte

Uručena nagrada „dr Miodrag Lazić“ – Petar Đorđević četvrti dobitnik priznanja Gradske opštine Medijana

Petar Đorđević, najbolji student završne godine Medicinskog fakulteta u Nišu četvrti je dobitnik nagrade „dr …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.