Foto: Opština Vlasotince

Kontejneri za staklenu ambalažu u Vlasotincu

Građani Vlasotinca i okoline, od danas, staklenu ambalažu mogu da odlažu u posebne kontejnere – zvona, koji su postavljeni pored podzemnih kontejnera, ali i na drugim frekventnim lokacijama. Ovu akciju zajedno sprovode opština Vlasotince, JКP Кomunalac i operater ambalažnog otpada Sekopak.

Postavljanjem kontejnera za staklenu ambalažu napravili smo prvi korak u primarnoj selekciji otpada. To je ujedno i prvi korak u procesu reciklaže. Naše je opredeljenje da nastavimo u tom pravcu. Podsećam vas da je opština Vlasotince, investiranjem u komunalni sektor više od 150 miliona dinara u prethodne dve godine, stvorila uslove da nam grad bude čistiji i uredniji. U sistem odvoza i deponovanja smeća uveli smo i 11 seoskih mesnih zajednica, što takođe doprinosi čistijoj okolini. Početak procesa primarne selekcije otpada je logičan sledeći korak koji smo, evo, danas napravili – rekao je predsednik Privremenog organa Bratislav Petrović.

This slideshow requires JavaScript.

Selekcijom i reciklažom smanjuje se količina otpada koja se deponuje.

Postavljanjem ovih kontejnera krećemo sa prikupljanjem, za sada, staklene ambalaže, ali siguran da je ovo samo početak dugoročne saradnje sa kompanijom Sekopak i da ćemo kasnije krenuti sa odvajanjem i drugih vidova ambalaže. Na taj način smanjićemo količinu otpada koja se deponuje, a reciklažom štitimo našu životnu sredinu – rekao je direktor JКP Кomunalac Zoran Jović.

Menadžer operacija u kompaniji Sekopak Ivana Pavlović naglasila je da je zadovoljstvo biti danas u opštini Vlasotince.

Mi smo danas ovde na inicijativu ljudi iz Кomunalca. Opština je pokazala interesovanje da bude 16.opština po redu koja je dobila zvona za odvajanje stakla. Želim da vas podsetim da je staklo najreciklabilniji otpad, 100 posto neprekidno reciklibilan i grehota je da ga bacamo na deponiju. Pozivam sve građane da koriste zvona i odlažu staklenu ambalažu – rekla je Pavlović.

Građani koji su danas doneli staklenu ambalažu dobili su i simbolične poklone. U Vlasotincu će u narednih par dana biti postavljeno ukupno 30 zvona – kontejnera za staklenu ambalažu.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.