utorak , 17 maja 2022

Književno priznanje “Borisav Stanković “dramskom piscu Dušanu Kovačeviću

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević dobitnik je prestižnog književnog priznanja “Borisav Stanković” za celokupan književni rad.

Nagrada će mu biti uručena tokom manifestacije “Borina nedelja” koja će se, po 51. put, održati delom u Vranju, delom u Beogradu, od 23. marta do 7. aprila.

Kovačević je prvi dramski pisac kome je stručni žiri u sastavu Goran Maksimović (predsednik), Milo Lompar i Slađana Jaćimović, dodelio nagradu koje nosi ime jednog od najvećih srpskih prozaista. Po tradiciji priznanje će mu biti uručeno u Vranju, na večeri dobitnika 7. aprila.

Na vest da su mu Vranjanci dodelili književnu nagradu sa imenom njihovog najslavnijeg pisca, Kovačević, za “Novosti”, kaže:

“Ono što svi znamo je da je Borisav Stanković, koga od milja zovu Bora (jer, kako je Mihiz govorio, Srbi kad nekog usvoje oni mu tepaju) jedan od najznačajnijih pisaca u sveukupnoj istoriji srpske književnosti. Samim tim, i ova nagrada spada u sam vrh priznanja za književni rad.

Naš poznati pisac podseća i da je najširoj publici najpoznatija Stankovićeva “Nečista krv”, koja se smatra i vrhuncem njegove proze:

Ipak, iz svog emotivnog čitalačkog ugla izdvajam pripovetke koje su se razlikovale od realističke proze toga doba i bile iskorak u nešto novo. Zanimljiva je i činjenica da je Bora Stanković prvu veliku promociju stekao dramom “Koštana”, izvedenom u Narodnom pozorištu u Beogradu. U to vreme, uveliko najvažniji kritičar Jovan Skerlić ocenio je “Koštanu” kao novi, vrhunski rad u dramskoj književnosti. Ova činjenica Bori Stankoviću je širom otvorila vrata pa je, naravno, “Koštana” do današnjih dana ostala jedno od najpoznatijih dela i prvih asocijacija na piščev sveukupni rad.

Kovačević je 26. dobitnik ove prestižne književne nagrade, a ovogodišnju “Borinu nedelju” će 23. marta, besedom otvoriti prošlogodišnji laureat, Milisav Savić. Prilikom otvaranja manifestacije 23. aprila, Bori u čast govoriće i Miloš Janković, Zoran Radisavljević, Dejan Đorđević, Hristo Petreski, Jordan Đorčev, Trajče Kacarov. Dan kasnije učesnici će položiti cveće na spomenik Bori Stankoviću u Vranju, Milo Lompar će se predstaviti na književnoj večeri “Duh samoporicanja”, dok će u Srpskom književnom društvu u Beogradu biti reči o časopisu “Priča leksikon Božjih ljudi”. U Vranju, u subotu 25. marta, gostovaće Ivana Dimić.

 

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.