KJUZA APARAT – neurohirurzi vežbaju na pomorandži

Dugoočekivana „Kjuza“, već je namontirana u operacionoj sali za neurohirurgiju, a nakon aplikativne obuke i zvanično će početi da se koristi.

Kao što je i najavljeno tokom prošlonedeljne posete prof.dr Danice Grujičić niškom Kliničkom centru, nakon dogovora Uprave ove zdravstvene ustanove i Ministarstva zdravlja, ali i pre svega ličnog angažovanja Ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, nova sala Klinike za neurohirurgiju, „bogatija“ je za još jedan, najsavremeniji aparat koji će unaprediti gotovo sve operativne zahvate na mozgu.

Prema rečima stručnjaka iz neurohirurške oblasti, rad na Kjuza aparatu učiniće da se u operacionim salama nove zgrade, ubuduće rade i najkomplikovaniji zahvati.

Na ovaj aparat smo dugo čekali, jer to znači da više neće biti potrebe za slanjem pacijenata na operacije u druge zdravstvene centre, jer ćemo sada uz pomoć Kjuze i neurohirurškog mikroskopa sada raditi i najkomplikovanije procedure, jer ćemo tačno moći da lociramo i napravimo razliku između zdravog i bolesnog tkiva mozga, a to je u našem poslu od presudnog značaja, istakla je doc.dr Vesna Nikolov, direktorka Klinike za neurohirurgiju KC Niš.

Reč je o najnaprednijoj novoj tehnologiji pa je plan da celokupno osoblje Klinike, a pre svega hirurzi, prođu prvenstveno dvonedeljnu aplikativnu obuku, nakon čega će, kako tvrde i lekari ali i edukatori, biti potpuno spremni za rad.

„Dogovor je, a tako je i svuda u svetu kada se uvode nove procedure i nova aparatura, da prvo svi prođemo neophodnu obuku, a to ćemo raditi tako što ćemo koristiti razne predmete, u ovom slučaju počeli smo sa „obradom pomorandže“, koja treba da imitira tkivo koje ćemo obrađivati i slobodno mogu da kažem da smo sigurni da ćemo to vrlo brzo savladati i početi da ga koristimo i u svrhe za koje je namenjen, za operacije naravno, napominje oduševljeno direktorka Klinike, doc.dr Nikolov.

I u Upravi KC Niš ističu da je ovo zaista velika stvar za razvoj i unapređenje neurohirurških procedura koje će hirurzi obavljati u novoopremljenom prostoru.

„Uz jedan od najmodernijih operativnih neurohirurških mikroskopa na svetu, kojim je, zahvaljujući pomoći i razumevanju države, sala opremljena još pre svečanog otvaranja nove zgrade, a zahvaljujući kome je naš Klinički centar postao referentna ustanova u zemlji za dalju edukaciju lekara, Kjuza će pružiti dodatne mogućnosti za rad i izvođenje najkomplikovanijih operativnih zahvata, tako da ćemo u našim salama moći ubuduće da zbrinemo sve pacijente sa juga i jugoistoka zemlje, istakao je prvi čovek niškog Kliničkog centra, prof.dr Zoran Radovanović.

Trenutna vrednost ovog aparata na tržištu iznosi 17 miliona dinara, a on je nakon dogovora Uprave KC Niš sa Ministarstvom zdravlja, trenutno dat na besplatno korišćenje u periodu od četiri meseca, nakon čega rukovodstvo ima u planu da učini sve, da Kjuza i zvanično postane vlasništvo Ustanove.

Takođe pročitajte

Psihologija i dalje najpopularnija, pada broj prijavljenih na IT smerovima

Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.