Kako sam preživela PLUĆNU EMBOLIJU na 10.000 metara od zemlje

Nakon 13 sati borbe za život BEZ IKAKVE TERAPIJE ( sve se desilo u avionu za vreme leta Buenos Aires – Istanbul ), 12. decembra prošle godine uz Božju pomoć, stigla sam pravo sa beogradskog aerodroma u šok sobu intenzivnog koronarnog odeljenja Urgentnog centra Beograd, gde su se 18 dana borili za moj život, ovako svoju ispovest započinje Dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković direktor i vođa ekspertskog tima Dr VAIS.

Na povratku iz Argentine, zbog nekretanja i malog unosa tečnosti, nakon 12 sati leta dobila sam PLUĆNU EMBOLIJU visokog rizika, u gornjim i srednjim partijama pluća.

Ovim postom želim da skrenem pažnju na ono sto nažalost aviokompanije misle da nije bitno, jer je najveća hospitalna smrtnost u svetu upravo plućna embolija.
ŽELIM DA NIKO NE PONOVI MOJU GREŠKU I DA SE USPAVA ,AKO VEĆ NEMA KO DA GA PROBUDI DA ŠETA , A DA AVIOKOMPANIJE IMAJU U VIDU DA U AVIONU NIKO NEĆE UMRETI OD GLADI, ALI OD PLUĆNE EMBOLIJE UMIRU SVAKOG DANA !

Duga i daleka putovanja tj.duži boravak na tako velikim nadmosrskim visinama, sam po sebi može biti rizičan za neke osobe.
Tokom leta avionom povećava se koagulabilnost (sposobnost zgrušavanja) krvi i usporava protok, posebno u potkolenicama. Kod 3-5% putnika nastaje ugrušak ( koagulum ), najčešće bezbolno, ali neki ugrušci mogu izazvati bol i oticanje. Ako taj ugrušak otputuje u pluća dolazi do plućne embolije.

Ugrušak u nogama se naziva duboka venska tromboza ili DVT. Ugrušak tj tromb može nastati također u arterijskim krvnim sudovima i u srcu, što dovodi do infarkta i moždanog udara.

Vrlo čeesto, simptomi DVT-a se mogu javiti tek nekoliko dana nakon putovanja. Bolesnici često misle da su to samo grčevi u nogama tako da prava dijagnoza i lečenje obično kasne, povećavajući rizik trajnog oštećenja vena i ostalih organa, pa čak i smrti, u slučaju kada ugrušak otputuje u pluća, mozak ili srce.

KAKO SPREČITI NASTANAK TROMBOZE U AVIONU ?

* Gimnastika tj. savijanje nogu je najbolji način prevencije „sindroma ekonomske klase“ ( sedeći položaj pri putovanju ). Krv valja proterati kroz jednosmerne zalistke vena kontrakcijom velikih mišića. Vežbe ponavljajte u intervalima od 30 minuta, a češće ako već bolujete od DVT ili imate neki od faktora rizika.

* Nosite kompresivne čarape za vene. Ultrazvučnim ispitivanjem (Dr. Gianni Belcaro „LONFLIT“) je utvrđena pojava ugruška kod 5% putnika koji nisu nosili kompresivne čarape. Kod putnika koji su nosili čarape, nisu nađeni ugrušci. Kod izbora čarapa za vene, važno je obratiti pažnju da one ne smeju imati istu elastičnost duž ciele dužine. Medicinske čarape za vene moraju imati jaču kompresiju u gležnjevima i postupno sve manju, uzduž potkolenice.
Na koji način djeluju čarape za vene? Sužavanjem prečnika vena ubrzava se protok krvi i time sprečava nastanak ugruška. Čarape za vene još pomažu cirkulaciji telesnih tečnosti koje se onda ne nakupljaju u donjem dijelu noge i ne uzrokuju neugodno i opasno oticanje.

* Masirajte noge tokom leta, pogotovo mišiće potkolenice, po mogućnosti gelom koji podstiče cirkulaciju, a kada stignete u hotel, još jednom pre spavanja umasirajte gel u mišić potkolenice.

* Pijte što više tečnosti !. Stručnjaci preporučuju pitku vodu ili druge bezalkoholne i beskofeinske napitke. Najbolji efekti se postižu izotoničnim napitcima, ili vodu kombinujte s umerenom količinom slanih grickalica.

* Preventivno uzimanje lekova. Bolujete li od neke bolesti koja predstavlja faktor rizika, ili let traje toliko dugo da očekujete spavanje u avionu, konsultujte se s vašim lekarom.On će vam možda preporučiti neki antikoagulans s acetilsalicilnom kiselinom ili s klopidogrelom ili kombinaciju navedenog.

MERE OPREZA NAKON PUTOVANJA :
30 dana nakon putovanja obratite pažnju na sledeće simptome:

1. Simptomi u nogama za vreme ili nakon leta:
– Otok u potkolenici jedne noge (lagani otok obeju nogu je uobičajen za vrijeme leta).
– Grč u jednoj potkolenici.
– Oteklina ili modrica iza kolena

2. Simptomi u grudnom košu obično se javljuju 2-4 ili više dana nakon početnog ugruška i uključuju:
– Kratkoća daha
– Ubrzano disanje, zadihanost
– Bol u prsima
– Povišena temperature
– Iskašljavanje krvi
– Nesvestica
Pojavi li se bilo koji od navedenih simptoma, obavestite svog doktora da ste nedavno leteli avionom i da sumnjate na trombozu.

Meni je bilo kasno za bilo kakvu medicinsku pomoć kad sam se srušila u avionu i šeika u belom videla kao Andjela koji je došao po mene …pozvala sam Boga u pomoć, jer imam dogovor sa njim da ja pomažem drugima , a on će pomoći meni, onda kad sama sebi ne mogu da pomognem.
Zato i pišem ovaj post, sa nadom da ću tako i kao čovek i kao doktor, pomoći nekome da sam sebe sačuva i bez Božije pomoći.

Dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković – Dr VAIS je rođena u Skoplju. Osnovnu i srednju školu, kao i nižu muzičku-odsek klavir završila je u Beloj Palanci sa odličnim uspehom (nosilac je Vukovih diploma). Medicinski fakultet završila je u Nišu, a kao student generacije bila je i Univerzitetski stipendista sa odličnim prosekom. Znanje iz oblasti kozmetologije i estetske medicine stekla je u Parizu 1985/86 godine i jedan je od prvih lekara estetičara u Evropi. Radno iskustvo sticala je i u Rehabilitacionom centru Niška Banja kao i na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Nišu učeći od najboljih među najboljima. Ambicije, upornost i težnja ka stalnom usavršavanju i podizanju kvaliteta na što viši nivo kao i želja da spoji zdravlje i lepotu orijentišu je 1989. godine na privatnu praksu, a danas je vlasnik je više elitnih Estetik centra u Srbiji i Makedoniji.

 

Takođe pročitajte

Šta da radite kada vam ispadne plomba?

Svi znamo koliko neprijatno može biti kada nam ispadne plomba. Bez obzira na to da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.