Kica Pustood dobija svoj spomenik u rodnom gradu 60 godina posle smrti

Spomenik jednom od najznačajnijih Vlasotinčana Hristiforu Crniloviću, autora Miloša Šarića, biće otkriven 5.jula na dan njegove smrti.

Slikar, kolekcionar, etnograf, sve su ovo zanimanja kojim se tokom svog života bavio Crnilović, u rodnom gradu poznat kao Kica Pustood. Bio je jedan od 1300 kaplara a svoj život posvetio istraživanju tradicionalne kulture ovih krajeva Srbije. Njegova bogata zbirka koju čine tradicionalne nošnje, nakit, razni alati, oružje iz 19.veka se danas nalaze u Manakovoj kući u Beogradu, kao stalna izložbena postavka.

Njegov život bio je ispiracija jednom drugom Vlasotinčaninu, režiseru dokumentarnih filmova Nebojši Iliću Ilketu da snimi film „Pustood“ koji je višestruko nagrađivan.

Inicijativu i istrajnost da se postavi obeležje ovog velikog stvaraoca, kako ističu Vlasotinčani, pripada Srbi Takiću, direktoru Zavičajne biblioteke „Desanka Maksimović“.

 

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.