petak , 5 juna 2020

Kako sačuvati zdrave zube i ne naškoditi organizmu

Neke savremene zubne paste, kako kažu naučnici. u sastavu sadrže toksične hemikalije. Kako sačuvati zdrave zube, a ne naškoditi organizmu? Odgovor na ovo pitanje znaju ruski travari, koji savetuju da napravite zubni prah od lekovitog bilja.

Prema rečima naučnika, u nekim pastama se nalaze toksične hemikalije, među kojima je triklozan koji se smatra kancerogenom, i natrijum lauril sulfat – deterdžent koji se inače koristi za pranje auta i može da postane uzrok hroničnih čireva u usnoj duplji.

S obzirom na potencijalnu opasnost dentalne „hemije“, mnogi Rusi odlučuju da u kućnim uslovima naprave biljni zubni prah po starinskim travarskim receptima. U Rusiji za održavanje higijene usta su vekovima koristili mešavinu od mekinja, suve mlevene gline, pepela i lekovitih trava. Najčešće u sastavu prirodnog praha za zube se nalazile kopriva, bokvica, kamilica, nana i lipa.

 

Recept biljnog zubnog praha

Sastojci:

Suva bokvica – četiri čajne kašičica
Suva nana – pet čajnih kašičica
Pšenične mekinje – šest kačšičica
Кurkuma – pola čajne kašičice
Zira – jedan prstohvat
Кorijander – pola čajne kašičice
Morska so – pola čajne kašičice
Biber – jedan prstohvat
Lovorov list – jedan do dva lista
Кaranfilić – dva lista
Cimet – pola čajne kašičice
Stevija – jedna čajna kašičica
Način pripreme: Pomeajte sastojke i sameljite ih u blenderu.

Lekovite biljke
Кopriva – pomaže kod krvarenja i upale desni. Bokvica – poseduje antibakterijsko, antiseptičko i antitoksičko svojstvo. Кamilica – štiti od karijesa, ima antiupalno dejstvo, ublažava bol. Nana – prirodan analgetik, eliminiše neprijatan miris, poseduje fungicidno svojstvo. Lipa – ima antiseptičko i baktericidno dejstvo.

 

Izvor: Magazin Novosti

Takođe pročitajte

Međunarodni dan bicikla – Zdravija opcija za nas i planetu

Svetski dan bicikla, koji se proteklih godina nezvanično slavi kako u svetu tako i u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.