sreda , 26 januara 2022

”Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje”.

Tematski sastanak parlamenta privrednika u proširenom sastavu ”Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje” održan u Leskovcu u okviru aktivnosti na realizaciji druge faze programa ”Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana”.

Ovaj program realizuje Privredna komora Srbije realizuje zajedno sa  Ministarstvom pravde, Ministarstvom privrede, Međunarodnom finansijskm korporacijom – članicom Grupe Svetske banke, a uz podršku Vlade Švajcarske.

Pored privrednika predavači i aktivni učesnici na sastanku bili su: prof. dr Dejan Erić – Beogradska bankarska akademija, Goran Jović – direktor komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Veselinka Jeremić – predsednica privrednog suda u Leskovcu, Nermina Ljubović, direktor Direktorata za parlamente privrednika PKS, Ljiljana Matić – Privredni sud u Beogradu i Božana Jakišić – PKS.

Na sastanku su Privredna komora Srbije Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Privredni sud u Leskovcu prvi u Srbiji potpisali sporazum o saradnji.

Strukturu održanog seminara čine tri segmenta: I –  Kako održati vitalnost u poslovanju privrednog društva? II – Sporazumno finansijsko restriktuiranje i medijacija i III – Stečaj u funkciji konsolidacije i nastavka održivog poslovanja. Seminar na inovativan način ukazuje polaznicima na savremeni pristup prevencije, uočavanja, dijagnostike i rešavanja problema na koje privredno društvo može naći tokom svog životnog veka. Izlaganja predavača i učesnika su sa odobravanjem prihvaćena od prisutnih preduzetnika.

Cilj programa je smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti, što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja. Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, za pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, izbegavanje krize, ozdravljenje i restrukturiranje poslovanja i rešavanje problema korišćenjem raspoloživih instrumenata na koje program ukazuje.

Jedan od raspoloživih instrumenata je i medijacija, kako u privrednim sporovima, tako i u postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja i stečaja. Privredna komora Srbije posvećena je razvoju medijacije u privredi, ne zato  što je to naša  obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23, ne zbog direktiva EU i preporuka Saveta Evrope, već zbog toga što medijaciju prepoznajemo kao stvarni interes i korist i za privredu i za državu i za građane.

Zajednički cilj nam je da medijaciju približimo privrednicima, da je dovoljno promovišemo kako bi je privrednici prepoznali kao bolji, brži, jednostavniji i korisniji put do rešenja spornih odnosa od parnica. Želimo da privredu poštedimo vođenja dugotrajnih i skupih sudskih postupaka, da privrednicima omogućimo brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, a istovremeno rasteretimo sudove, koji će onda moći brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća, što će doprineti i unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti naše zemlje kao poslovne i investicione destinacije.

Takođe pročitajte

Neka se priče vaših heroja čuju, a njihova dela budu nagrađena – Prijave do srede

Svako od nas poznaje barem jednog heroja čija priča zaslužuje da se čuje. Konkurs „Oni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.