subota , 30 maja 2020

Kako će izgledati zgrada Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Radovi na izgradnji Naučno-tehnološkog parka počeli su, polaganjem kamena temeljca 23.novembra prošle godine i trebao bi da budu završeni za par meseci.

Naučno-tehnološki park imaće pet etaža, ukupne površine 12 234 m2. Gotovo 6 000m2 činiće poslovni prostor, namenjen izdavanju.  Vrednost projekta je 1 200 000 000,00 dinara, od čega 33 515 000,00 dinara predstavlja učešće Grada Niša. Ostatak sredstava obezbedila je Republika Srbija, Ministarstvo prosvete, nauke I tehnološkog razvoja.

Uz postojeći Startap centar, otvoren 2017.godine, u Nišu se stiču svi neophodni uslovi da, nekada grad elektronike, u pravom smislu reči postane centar naprednih tehnologija u našoj zemlji.

“Grad Niš strateški se opredelio za dinamičan razvoj IT sektora i uspostavljanje inivacionog eko sistema. Kao ključnu prednost niškog inovacionog ekosistema ističemo talentovanu radnu snagu i visoko-kvalitetan inženjerski kadar, kao I niški Univerzitet, navode u Kancealriji za lokalni ekonomski razvoj (KLER)

Osnivanjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu će biti stvoren samoodrživ sistem razvoja visoko-inovativnih naučno-tehnoloških malih I srednjih kompanija I ujedno će ojačati regionalna ekonomija bazirana na znanju. Takođe, ono što se očekuje je stvaranje inovativne naučno-tehnološke baze koja će kompanijama pružiti, ne samo kvalitetan prostor I komunikacione usluge, već I usluge konsaltinga I podrške za prototipski razvoj. Ujedno, očekujemo da će uslovi za sazrevanje I obuku istraživača sa Univerziteta u domenu poslovnih veština biti znatno unapređeni što će dodatno uticati I na unapređenje sistema obrazovanja, unapređenje samog nastavnog sadržaja, metoda prenosa znanja I podsticanje inovativnog I preduzetničkog duha.

Izgradnjom NTP-a otvara se upravo mogućnost formiranja privrednih društava, zasnovanih na inovacijama proizašlim iz naučnih istraživanja. Veštačka inteligencija, robotika, automatizacija i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor su u kojem Niš planira da razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

Niški NTP, koji se uveliko gradi, upravo će obezbeđivati infrastrukturu I pružati pomoć inovativnim preduzećima ne bi li ostvarili poslovne uspehe na tržištu visokih tehnologija. Cilj je da on postane regionalni centar za dinamičan razvoj inovativnog naučno-tehnološkog preduzetništva, internacionalnu promociju projekata I kompanija I da pomogne jačanju regionalne ekonomije bazirane na znanju.

.

 

Takođe pročitajte

“Neka se čuje i tvoj glas”

Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je nagradno muzičko takmičenje EuroMjuza, sa idejom da podrži …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.