Jun je i ove godine na poljima Tamnjanice u znaku lavande i umetnosti

Galerija na otvorenom Pigmalion na Eko plantaži Tamnjanica ovog juna rezervisana je za izložbu skulptura vajara Nebojše Savovića Nesa iz Gornjeg Milanovca.

Ovo je treća godina kako se “najljubičanstveniji” mesec na plantažama obeležava u znaku i sa umetnicima. Do sada su svoje skulpture u poljima lavande izlagali Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj ljubitelja prirode i umetnosti jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima. Posetioci mogu da uživaju u lokalnim specijalitetima i da se počaste zanimljivim suvenirima.

Nema sumnje da će tako biti i 24.juna ove godine kada će biti prikazana dela Nebojše Savovića Nesa. Posetioci Galerije Pigmalion biće u prilici da se upoznaju sa 18 ostvarenja ovog umetnika što je samo deo njegovog bogatog umetničkog opusa.

Savović je 18 godina radio kao vajar u Hramu Svetog Save u Beogradu a poznat je i po mnogim monumentalnim delima u Srbiji i Republici Srpskoj. Gost Eko plantaže Tamnjanica kaže da se “kamen ne može prevariti”:

“Morate ga poznavati, voleti i umeti s njim. Svaki oblik koji napravite u kamenu, mora oslikavati njegov karakter. Kamen traži strpljenje i savršenu obradu. U kamenu nema foliranja. Uspeli ste kada u kamenu, hladnom materijalu, napravite topao oblik. Emociju.

Ova izložba je uvod u ovogodišnji serijal umetničkih kolonija i simpozijuma u Tamnjanici. Jedna od njih rezervisan je za vajare i održaće se od 10. do 24.septembra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.