sreda , 27 maja 2020

JUBILEJ – tri decenije Izviđačkih igara ”Voždovi dani”

Predstojećeg vikenda, u Nišu će, u organizaciji Odreda izviđača ”Vožd Karađorđe”, 31. put zaredom biti održane Izviđačke igre ”VOŽDOVI DANI 2019”. Akcija će okupiti oko 200 učesnika – članova izviđačkih odreda iz Srbije i regiona, uzrasta od 11 do 19 godina, uz podršku odraslih volontera.

Prvi ”Voždovi dani” održani su oktobra 1989.god. i do sada je na ovoj prestižnoj srpskoj izviđačkoj akciji učestvovalo oko 6600 izviđača svih uzrasta, iz Srbije, zemalja regiona ali i nekoliko drugih evropskih zemalja. Postignuća dece i mladih koja su za 30 godina ostvarena kroz druženje, takmičenje, igru, avanturu i rauličite programske izazove, su impresivna.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pored stotina osvojenih nagrada i trofeja za pokazane veštine i znanja u oblastima izviđaštva, sporta, kreativnosti, prepešaćenih stotina kilometara, otpevanih hiljade pesama, … na 24 akcije sakupljeno je preko 520 jedinica krvi a desetine mladih ljudi uvedene su u humanu porodicu dobrovoljnih davalaca krvi … sakupljeno je tonu različite humanitarne pomoći za ugrožene žitelje Niša … zasađene su desetine sadnica stabala … Učesnici su putem izviđačkih bazara i sajmova upoznali tradiciju, kulturno nasleđe, dostignuća stotinu drugih gradova, regiona, zemalja…
”Voždovi dani” već 30 godina dosledno i na delima promovišu krilaticu da IZVIĐAČI STVARAJU BOLJI SVET, kroz posvećenu obrazovno-vaspitnu misiju sa decom i mladima, u prirodi i kroz služenje zajednici.

Petak, 8. novembra, je dan za dolazak i registraciju učesnika, prikupljanje humanitarne pomoći u trajnim namirnicama, ceremoniju svečanog otvaranja akcije i ”Ulicu prijateljstva” – izviđački bazar gradova i regiona. Na jarbol će, uz državnu himnu, biti podignuta državna zastava a zatim će, na svojevrsnom izviđačkom sajmu, učesnici na kreativan i interaktivan način predstaviti svoje gradove i regione, kroz fotografije, plesove, hranu, igru, muziku…

Subota je takmičarski dan pa će se učesnici, u dve starosne kategorije ( 11-15 i 15-19 god.), ekipno nadmetati u takmičarskom programu koji obuhvata 15 disciplina, u 3 programske oblasti: Orjentacioni višeboj, Izviđački višeboj i Sportski višeboj. Biće tu kretanja po nepoznatom terenu sa i bez karte, izrade topografskih radova, sporazumevanja na daljinu zastavicama i morzeovom abecedom, veštine baratanja kanapom i čvorovima, dešifrovanja poruka, kviza zapažanja i pamćenja. Telesne sposobnosti u prirodi izviđači će proveriti kroz pikado i skok u dalj iz mesta a uveče će na bazenu SC”Čair” odmeriti snage u štafetnom plivanju, ronjenju, veslanju.

U nedelju će novi članovi dati izviđačko Obećanje, najbolji će dobiti trofeje i zastava će, nakon 3 dana biti spuštena sa jarbola – ali samo do naredne godine! Do tada će druženje biti nastavljeno na drugim izviđačkim akcijama, u drugim gradovima, na planinama, jezerima , rekama,… i neizbežno – i na elektronskim medijima i društvenim mrežama.

I tako, u Nišu i Srbiji, već 108 godina, kao deo 50-omilionske svetske izviđačke porodice živi obrazovno-vaspitni pokret koji diskretno ali dosledno i predano deluje u našoj zajednici, kao bezbedno mesto za decu i mlade, koje im istovremeno pruža mogućnost da, kroz druženje i zabavu steknu korisna životna znanja, stavove i veštine kao i da usvoje zdrave životne stilove i društveno poželjne modele ponašanja. Izviđači su najbolja i najzabavnija ŠKOLA ZA ŽIVOT koja detetu i mladom čoveku nesebično pružaju VEŠTINE ZA ŽIVOT.

Takođe pročitajte

Svet posle sutra – Život bez otpada

Da li ste znali da je ostrvo smeća u Tihom okeanu veličine tri Francuske?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.