subota , 10 aprila 2021

Nišlijka Olivera u svom magistarskom radu pronašla dom za Fakultet umetnosti

“Primetila sam da Niš ima puno objekata koji propadaju i ostaju neiskorišćeni. Vođena time, došla sam do zgrade nekadašnje fabrike guma “Vulkan”, sagrađene od masivnih zidova od opeke…

IMPOZANTNU građevinu Fabrike guma “Vulkan” iz 1910. godine, koja godinama propada, Olivera Savić (29) je oživela u magistarskom radu. Ona je u svom radu, koji je dobio drugu nagradu Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu, u zgradu fabrike smestila niški Fakultet umetnosti, koji od svog osnivanja, 2002. godine, nema jedinstven prostor, već se nastava odvija na tri lokacije.

Zasada je njena ideja oduševila profesore prestižnih austrijskih i nemačkih fakulteta koji su bili u žiriju koji ju je nagradio, ali se ona nada da bi neko od nadležnih iz Niša i Ministarstva prosvete mogao da razmisli o tome.

PRIVESTI nameni jedan objekat koji propada i ne služi ničemu ne bi trebalo da bude “nemoguća misija”.

“Primetila sam da Niš ima puno objekata koji propadaju i ostaju neiskorišćeni. Vođena time, došla sam do zgrade nekadašnje fabrike guma “Vulkan”, sagrađene od masivnih zidova od opeke – prenosi nam Olivera svoju zamisao.

Pored samog objekta, kaže, veoma je zanimljiv i prostrani park u kome bi bile izložene skulpture i radovi studenata, kao i natkriveni trg namenjen različitim manifestacijama posvećenim umetnosti.

Ove površine se otvaraju prema keju, koji ih povezuje sa centrom grada, a ujedno su dostupne studentima, kao i ostalim građanima Niša. Glavni ciljevi su bili obezbeđivanje preko potrebnih prostorija za rad, oživljavanje ovog manje razvijenog dela grada i stvaranje mesta za okupljanje kreativnih ljudi – objašnjava Olivera.

NEMA potrebe trošiti mnogo reči da bi se opisalo u kakvom su stanju objekat i njegova okolina sada, jer fabrika “Vulkan” godinama ne radi. Ipak, Olivera smatra da je zgrada izgubila svoju vrednost, ali je zadržale prvobitnu estetiku i autentičnost.

“Pošto sam i sama studirala u ovom gradu i bila deo studentskog života, nakon ovog temeljnog istraživanja i različitih analiza pokušala sam da otkrijem koje su potrebe omladine i studenata umetnosti i na taj način došla do jednog od mogućih rešenja – kaže ambiciozna Olivera Savić.

Olivera je osnovne studije arhitekture završila na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. U Grac se preselila 2012. godine, gde je upisala master studije na Tehničkom univerzitetu, a praktičnoznanje stiče u različitim arhitektonskim biroima.

izvor Novosti

Takođe pročitajte

Deserti u stvari pomažu pri mršavljenju

Čak i ako niste profesionalni trener ili dijetetičar, izbacivanje deserta iz plana ishrane kada želite …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.