petak , april 19 2019
Početna / BIZNIS / Jedna dobra priča o dualnom obrazovanju

Jedna dobra priča o dualnom obrazovanju

Saradnja škole i privrede u uspostavljanju modela dualnog obrazovanja do sada je, kroz pilot projekte, pokazala veoma dobre rezultate u školovanju kadrova za potrebe privrede i opravdala usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju koji na snagu stupa u školskoj 2019/2020.godini, zaključak je konferencije pod nazivom “Tehnička škola u funkciji privrede”, održane u Vlasotincu.Naša deca uče za ocenu. Ocena je samo naša procena. Ako nema procene iz kompanije, gde se stiču veštine i znanja, nema ni željenih rezultata – rekla je pomoćnik ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić. Ona je pojasnila da dualni sistem ne sprečava decu da nastave sa obrazovanjem ako to žele i da se profile na nekoliko godina menjaju, zavisno od potreba privrede.

“Ova uspešna priča u vlasotinačkoj Tehničkoj školi je za dualno obrazovanje fascinanstno dobra priča . Svaka vam čast – poručila je.

“Ministarstvo prosvete dodelio je priznanje našoj školi za izuzetnost u radu za na području građevinarstvo i za sveukupan uspeh u sprovođenju dualnog obrazovanja, ali nam je dalo i obavezu da sve što radimo prezentujemo i drugim školama, što mi danas i činimo – rekao je direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Direktori i nastavnici praktične nastave srednjih stručnih škola iz pet okruga jugoistočne Srbije prisustvovali su dvema radionicama i obišli tri fabrike u kojima učenici obavljaju praksu.

Nakon toga, održane su i dve panel diskusije. Na prvoj su predstavnici resornog ministarstva, Komore, Zavoda za unapređenje obazovanja i vaspitanja i Nacionalne službe zapošljavanja govorili o primeni zakona, inoviranju programa i načinu ulaska firmi u process dualnog obrazovanja.

“Veliko je interesovanje privrede za ulazak u ovaj sistem. Kroz pilot projekte u saradnji sa Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom angažovalo se 600 preduzeća, ove godine ih očekujemo oko 1000 – rekla je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Na drugoj diskusiji predstavnici GIZ-a, lokalne samouprave i  šest vlasotinačkih kompanija govorili o dosadašnjim iskustvima sa dualnim obrazovanjem u Vlasotincu. Kompanije su pohvalile učenike, rekavši da u firmu dođu kao deca, a nakon završetka obrazovanja izađu kao ljudi sa formiranim radnim navikama i većim stepenom odgovornosti. Učesnici su naglasili i značaj podrške lokalne samouprave saradnji škole i privrede. Složili su se da je i to jedan od razloga zbog čega je priča sa dualnim obrazovanjem u Vlasotincu uspešna.

“Duboko sam ubeđen da ulaganje u obrazovanje nije trošak, to je investicija u budućnost i to je obaveza svih nas, zato što je obrazovanje stub jednog društva – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović dodajući da lokalna samouprava intenzivno ulaže u školske objekte.

Konferenciji su u jednom trenutku prisustvovali i učenici koji pohašaju dualne profile, u radnim uniformama, što su prisutni pozdravili aplauzom.

Takođe pročitajte

Solarijumi zabranjeni za mlađe od 18 godina

MLAĐI od 18 godina prvi put ove godine neće pred leto moći “da nabace” bronzanu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.