Jagnjijada u Krupcu 14. i 15.maja

Manifestacija „Jagnjijada“  održaće se 14. i 15.maja u selu Krupac kod Pirota na platou pored reke Nišave. Prvog dana takmičiće se  u pripremi jagnjećeg pečenja na licu mesta i to – na ražnju, ili na režnj, – pod sačem ili pod vršnjak, – u priručnoj furuni, – u rerni šporeta na drva. Za osvojeno prvo mesto u pripremi pirotskog pečenog jagnjeta dodeljuje se živo jagnje.

Uz pripremljeno jelo zainteresovanim licima biće deljeni recepti za pripremu.

Posetiocima će  biti deljena besplatna jagnjeća čorba.jagnje malo

Drugog dana organizuje se takmicenje u pripremi jagnjeće čorbe i jela od jagnjetine. Nagrada za najbolju čorbu je kotlić a za najukusnije jelo biće prikladna nagrada sponzora.

Organizuje se prodajna izložba jagnjadi, ovaca, jaradi i koza. Zainteresovana lica mogu kupiti jagnje ili jare i isto će im biti pripremljeno po želji za naredni dan.

Bira se ,, jagnje za domazlk,,. Vlasnik jagnjeta dobija agregat kao nagradu.

jagnjetina razanj„Očekujemo najmanje 5000 posetilaca od toga će sigurno značajan broj biti iz Bugarske. Manifestacija postaje tradicionalna. Biće realizovan raznovrstan kulturno umetnički program, izložbe starih predmeta i rukotvorina od vune, izložba tradicionalnih jela, izrađivaće se predmeti na licu mesta primenom starih zanata. Osim stimulisanja stočarstva – ovčarstva i poljoprivrede u Krupcu očekujemo i značajni pomak u razvoju seoskog turizma za koji Krupac ima značajne potencijale,  navode organizatori.

Pastirske igre će realizovati predstavnici mesnih zajednica a pobednik će dobiti mobilni telefon i titulu ,, naj pastira,,

navlacenje konopca jagnjinijada krupac pirotTakmičarske discipline su još  – bacanje kamena sa ramena, – skok u dalj iz mesta, – ,,zipkaš,, elastičan prut se sinhronizovanim udaranjem o tlo povija i jednog trenutka takmičar pušta prut koji usled kotrakcije poleti napred. Pobednik u igri je pastir čiji prut odleti najdalje. Onaj pastir čiji je prut pao najbliže skuplja sve prutove i donosi ih za novu igru.

Gađanje kamene kule –  svaki takmičar napravi kamenu kulu od pljosnatog kamenja od 10 pločica. Sa rastojanja od 10 koraka takmičari gađaju svoje kule sa po tri kamena. Pobednik je pastir koji sruši najviše ploča sa kule. Onaj pastir čija je kula najviša odlazi i popravlja srušene kule.pastirica krupac pirot

– ,, junak na krivak,,- dva pastira sednu na tlo i upru se stopalima, rukama obojica uhvate štap / krivak/ i počinju da vuku protivnika. Pobednik je onaj koji podigne sa tla protivnika.

Biraće i najlepšu pastiricu i naj pastira a nagrada će biti mobilni telefon.

Takođe pročitajte

Nišville Orchestra otvara Balkan Showcase u Tirani

Nišville Jam Orchestra, koji će otvoriti glavni program ovogodišnjeg Nišvila, otvara, 10- maja četvrto izdanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.