Izložba Dragana Momčilovića u Oficirskom domu povodom pet decenija umetničkog stvaranja

U Galeriji u Oficirskom domu u četvrtak, 25.aprila  u 19 časova biće otvorena retrospektivna Izložba slika i crteža Dragana Momčilovića iz Niša.

Ovom izložbom odabranih radova iz oblasti likovnog stvaralaštva umetnik obeležava 50 godina svog umetničkog rada. Izložbu će zvanično otvoriti Goran Stanković srpski pisac poezije, proze, eseja. Pored navedenog, bavi se priređivačkim radom, kao dugogodišnji urednik u Gradini, zatim direktor Niškog kulturnog centra.

Od 2002. godine je glavni urednik u istoj ustanovi. Dobitnik mnogih nagrada iz oblasti književnosti. Goran Stanković je pre svega, dugogodišnji prijatelj i saradnik Draganu Momčiloviću. Na samom otvaranju imaćemo priliku da uživamo u izvođenju nekoliko muzičkih numera u izvedbi gudačkog kvarteta iz leskovačkog Simfoniskog orkestra.
Momčilović je rođen 1952. godine u Crnoj Travi, odakle se porodica seli u Ćičevac gde završava osnovnu školu, a potom upisuje petogodišnju Umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu.

Po preporuci profesora Dragana Kostića, nakon završene umetničke škole, počinje da radi u tada mladoj i perspektivnoj izdavačkoj kući „Gradina“, gde je uspostavio znakovnu i simboličku prepoznatljivost, likovno je opremio preko 1000 naslova. Krajem sedamdesetih godina upisuje Pedagošku akademiju „Kliment ohridski“, postaje član ULUPUDSa i ULUSa. Iako je radio na poslovima opreme knjige, kao tehnički urednik, zapravo se tada razvijalo slikarsko biće u njemu, inspirisano poezijom, književnim delima, pre svega pesmama Branka Miljkovića. Zanesen lirizmom i duhovnošću, on stvara svoj likovni jezik gradeći ga veoma temeljno i sistematski. Njegove slike postaju epitafi posvećeni preminulim piscima ili dijalozi sa savremenicima slikarskog poziva. Serije raznovrsnih radova su se nizale iz godine u godinu u bezbrojnim kombinacijama slika, crteža, objekata. Nastajali su čitavi ciklusi temeljno razrađenih likovnih dela: Epitaf , Obzorja, Plava linija života, Sedam mrtvih pesnika, O Branku Miljkoviću, Dijalog sa Todorom (Stevanovićem), kroz Sliku i objekat… Momčilović pored navedenog, decenijama neprestano istražuje i prirodu i sve ono što ga okružuje ali pre svega po svom doživljaju, sećanju. Ponesen ličnim filozofskim razmišljanjem, nastali su imaginarni predeli ispunjeni simbolima, apstraktnim pastuoznim površinama, beskajnog otelotvorenja horizonta, iz kog se rađa i zalazi sunce kao simbol života i duha njegovog.
Njegova paleta je prepoznatljiva, osobena, individualna, kao i način slikanja i kombinovanja apstraktnog, simboličkog i geometriskog izraza kroz bojeni crtež. Momčilovićeva svestranost u likovnoj i primenjenoj umetnosti proteklih pet decenija ostaće trajno zabeležena, kroz veliki broj nagrada i priznanja sa mnogih sajmova i samostalnih i kolektivnih izložbi članova ULUSa i ULUPUDSa.

Posebno moramo istaći njegovo lično angažovanje u kreiranju kulture grada, i velike zasluge za formiranje Likovne kolonije „Classic“ Fabrike duvana Niš,(Philip Morris), gde je i radio od 1993. do 2005. godine. Odlaskom u penziju potpuno se posvećuje slikarstu i radu u ateljeu istim intenzitetom stvarajući svakodnevno okružen prijateljima i porodicom.

Ovom retrospektivnom izložbom obeležava 50 godina svog umetničkog rada, delima pažljivo odabranim iz svog bogatog opusa likovnog stvaralaštva. Uprkos promenama kroz koje je prolazio ipak je ostao dosledan svom izabranom stvaralačkom opredeljenju i likovnom izrazu koji je jasan i veoma prepoznatljiv. Sagledavajući sve faze njegovog opusa počev od figurativne, pa do poslednje apstraktne ostao je dosledan enformelu i asocijativnoj iluziji na predmetnu formu sa uočljivim tragovima likovne apstrakcije. Zrelost i iskustvo stečeno svakodnevnim radom i angažovanjem sada je ovde pred nama svojim delima i dokazao. Fragmentarnost i slojevitost kao i bezgranična ekspresivna energija uklapaju se sa umetnikovim temperamentom koji je istog intenziteta kao na početku njegovog stvaralačkog puta.Izložbu prati pored kataloga i almanah sa slikarevim likovnim manifestom. Dragan Momčilović još puno toga želi reći i na slikarsko platno trajno zabeležiti, a mi mu na tome ovom prikom od srca zahvaljujemo i želimo da stvara što duže.
Izložba će trajati do 25. maja 2024. godine.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.