deca vrtic foto PU Pcelica

Svetski dan knjige i u vrtićima Pčelice

Mališani u vrtićima JPU „Pčelica“ obeležili su Svetski dan knjige. Vaspitači od prvog dana druženja sa decom naglašavaju značaj knjige i čitanja.

Bez obzira na njihov uzrast, ta aktivnost je zastupljena kroz različite oblike vaspitno obrazovnog rada.

Važno je da se deci čita, da deca čitaju, da se u njima razvije ljubav prema knjizi, ističu u „Pčelici“ i naglašavaju da je u vrtićima omogućeno da zarone u knjige, ilustracije, da čitaju ili osete miris stranica, da listaju slikovnice, stvaraju priče.

„Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ona tako savršeno upakuje istine, verovanja, životne vrednosti, maštanja, istraživanja, na način da dete poveruje. I to je ono što mi radimo sa decom u vrtićima. Kada god se ukaže prilika, naglašava se značaj knjige, teramo ih na razmišljanje, maštanje, da svako ispriča svoju priču o istoj knjizi. Vaspitači podstiču decu na maštanje i maštaju sa njima“, istakla je direktorica JPU „Pčelica“ Svetlana Mitić.

Mitićeva je uspela da obezbedi da svaki vrtić ima svoju biblioteku i u njoj kutak za druženje sa knjigom. Ukupan broj naslova na nivou ustanove je oko 1800, prilagođen svim uzrastima dece. Svake godine se obnavlja fond biblioteka i stvara carstvo knjiga za malene pčelice.

Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.